Kategoriat: Ajankohtaista

Seppo tykkää kissoista

Mies lähti seurakunnan opetusiltaan, minä jäin kotiin yskimään. Nuorena sairastin poskiontelutulehdusta todella usein, nyt tulehtuu keuhkoputki ja saan yskiä hullun lailla. Erityisesti maatessa. Eikä nukkuminen onnistu istuallaan, joten yöt ovat olleet melkoista säätämistä. Suolavedellä kurlausta, höyryhengitystä, inkivääripastillien napsimista, valkosipulien korviin ja sieraimiin tukkimista. Astmalääkettä ja Panadolia. Migreenikin on välillä vieraillut. Lämmin vesipullo leuan alla tai rinnalla tai mihin se sattuu valahtamaan. No, 12-14 päivää tämä yleensä kestää. Järjestetty lepäilyjakso, halusin tai en. Olen päättänyt haluta. Ottaa nämä päivät niin kuin ne annetaan.

Seppo on hoitanut

viime päivinä lukemispuolen. Hän lukee raamatuntekstit, hartauskirjoja ja erityisen innokkaasti Elma Aaltosen elämänkertaa. Tänä aamuna hän dramatisoi ja ilmoitti: Luen Annikki Mattilan kirjaa: Elma Aaltonen, Taivaan Isän puutarhuri. Ja niin hän luki ennen kuin lähti töihin. Vuoteen hän oli pedannut sitä ennen.

Ja mikä oli pedatessa,

sillä eilen pesin koneessa sekä lakanat että peitot ja jopa oman ikivanhan, litteän tyynyni. Oli tuulinen ja aurinkoinen päivä. Kaikki kuivui muutamassa tunnissa helposti. Saimme raikkaat petivaatteet.

Nauroin katketakseni

Sepon lukiessa Elman muuttoa Taiwanille Tuulenpesään, uuteen kotiinsa. Hän kertoi, että mökki oli tosiaan pesä, ei mikään tupa. Ja hän mainitsi, että joka sen näki, toivoi, ettei koskaan enää näkisi sitä. Mutta ei mennyt monta kuukautta, kun Elma jo nautti kodikkaasta kodistaan. Hän oli ottanut kissankin, joka piti huolen rotista, joilla oli iso kolo keskellä lattiaan. Sinne sai kuulemma lakaista roskat, joten se ei sikäli haitannut. Rotat kissa kuljetti asuintoverin sängyn alle, jossa söi ne.

Uimahallipussukka kaverille

Kaikenlaisiin oloihin

olen oppinut tyytymään, sanoi Paavalikin. Samaa periaatetta Elma Aaltonen noudatti. Miksi hänellä olisi pitänyt olla sen kummemmat olot asuinpaikassaan, sillä Jeesuksestahan hän oli tullut ihmisille kertomaan, hän tuumaili. Sen hän myös teki monin tavoin.

Kirja on nautinnollista luettavaa. Minua puhutteli muun muassa, kun opiskeluaikanaan Elma ei oppinut historiaa millään. Säälistä hän pääsi viimein tentistä läpi, kun oli niin monesti sentään yrittänyt. Hän muisti kirkkohistoriasta ainoastaan tarinan papista, joka hyppeli saarnatuolissa niin, että kengänkaulukset näkyivät.

Meillä jokaisella on heikot ja vahvat kohtamme. Kaikessa emme ole hyviä, mutta jotain sentään jokainen hallitsee.

Hääpäivän kukat

jäivät viime viikolla saamatta. Olimme sen sijaan ystävien kanssa syömässä kaupungilla ja se korvasi kukat. Seppo olisi raahautunut kyllä vielä niitä ostamaan, mutta sanoin, ettei tarvitse. Hän oli ollut töissä aamupäivän, joten oli mukava päästä kotiin huilaamaan. Tällä viikolla sain ne kukkaset sitten ja tällä kertaa sain neilikoita.

Pelakuut

kasvavat kohisten tuossa keittiön ikkunalla. Käännän ne lähes joka päivä, sillä ne kurkottavat valoon päin heti kun ne käännetään. Jossakin näin jo nupunkin, mikä on kyllä tosi aikaista. Olohuoneen muratti on kasvanut talven aikana. Jännitin vähän, pudottaako se lehtiään, mutta vain pari lehteä on pudonnut. Tuo isolehtinen muratti vaikuttaa kestävältä. Otin pistokkaan muutama vuosi sitten sairaalan edessä olevasta istutuksesta syksypuolella ja se on menestynyt hyvin. Olen istuttanut muutaman uudenkin alun tuota lajia.

Tänään kävin

apteekissa autolla. Apteekki on vain kilometrin päässä, mutta en arvannut kävellä sinne, ettei yskiminen äidy ihan kamalaksi. Silmätippoja ja muuta sälää. Samalla näytin naapurin verenpainemittaria, joka ei toiminut. Ei löytynyt vikaa. Kotona tutkin asiaa ja huomasin, että paristot olivat väärin päin. Alkoi toimia, kun käänsin ne oikein päin. Naapuriapu on ihanaa! Kun sitä pyydetään tai kun sitä saa itse. Olimme kylässä eräänä iltana kyseisillä naapureilla ja meillä oli oikein rattoisaa ikäerosta huolimatta. Jahka paranen, kutsumme heidät meillä käymään.

Osa tekemistäni helmistä. OJL:lle

Tarkoituksemme oli

lähteä Nivalaan huomenissa, mutta lähtö siirtyy myöhemmäksi, kun en ole kunnossa. Ei haittaa. Asiat tapahtuvat hyvässä järjestyksessä silloin kun Jumala avaa ovet. Kun hän avaa, niistä ovista on turvallista mennä. Kun hän sulkee, ei kannata rynnistellä omin voimin.  Siitä ei ole mitään hyötyä.

Israelin kansa lähti omassa voimassaan valloittamaan Luvattua maata, vaikka Jumala oli sanonut, ettei onnistu, sillä he olivat rikkoneet Jumalaa vastaan. Huonostihan siinä kävi. Kunpa osaisimmekin elää niin, että ymmärtäisimme, mikä on meille hyväksi milloinkin. Emmehän me aina ymmärrä, mutta Jumala ei hylkää silloinkaan.

Menneellä viikolla

avasin neulatyynyn pestäkseni sen ja otin täytteet pois siksi ajaksi. Yllätyin, sillä sen täytteenä oli kangasta, josta olin ommellut melkein 40 vuotta sitten esikoiselleni paidan ja housut. Löysin albumista kuviakin hänestä niissä vaatteissa. Nuo kangastilkut liikuttivat minua. Tällaista sanotaan kai nostalgiaksi. -Laitoin neulatyynyn sisälle nyt vanua, mutta kangastilkkuja en ole raaskinut ainakaan vielä heittää pois.

Taidan ryhtyä

vähitellen taas höyryä hengittelemään ennen kuin poikkean naapurissa ja sitten jo odottelenkin Seppoa kotiin ja kanssani iltaa viettämään.

Olkoon päiväsi siunattu, milloin tätä luetkin, arvoisa lukijani!

Iloitaan siitä vapaudesta,

minkä Jeesus on meille verellään ostanut Golgatalla. Hän on maksanut kaikki syntilaskumme, menneet ja tulevat. Eikö se ole kiitoksen ja riemun aihe! -Jos et jaksa uskoa, niin siihen on olemassa lääke:

Usko tulee siis kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan sanan kautta.

Lue Raamattua, rukoile uskon lahjaa, lähde Jumalan sanan kuuloon ja oppimaan.

Näin te saatte levon sielullenne, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä. ( Jeesus)