Kategoriat: Ajankohtaista

Merden kukkaistukset hivelevät silmää saunan nurkalla ja muualla

Helle hillinnyt itsensä, ukkosmainen sää, lämmintä.

Viisi yötä mökillä, kotona jälleen. Kirjoittamaan ryhtyminen on hankalaa sikäli, että niin monenlaista on tapahtunut. Sen takia joudunkin kertomaan ranskalaisin viivoin sitä ja tätä näiltä päiviltä:

- syvä hiljaisuus mökillä yön seudulla, yöllä jo pimeää. Viihdyn omassa rauhassani, tarvitsen sitä kipeästi. Viljapellolla kurkipariskunta aamuin syömässä. Kuikkapariskunta kiitää pakoon lammelta, kun näkee autoni valojen lähestyvän mökkitietä.
- 14-vuotissynttäreillä, nuorin veljieni lapsista juhlintavuorossa.
- nousin viiden jälkeen aamuisin, lampeen uimaan, aamupala, psalmeja ja jotain rukouksen tapaista. Saappaat, vanhat farkut, punainen huopahattu, verkkaritakki ja sääskiöljy. Autolla metsänreunaan. Ämpärin ja koneen kanssa pöpelikköön.
- päivän ihanin hetki: hikiset vaatteet pois, lampeen uimaan monta kierrosta. Kellumista kiitosmielellä. Taas sangollinen komeita mustikoita. Vaikka kaaduin, sanko pysyi pystyssä. On niin takaraivossa, etteivät marjat saa mennä sammalikkoon!
- äidin luo aamukahville! Kiltti äiti, aina valmiina palvelemaan!
- imurilla mustikat suurin piirtein puhtaaksi, äidin kanssa loppupuhdistus ihan mukavaa. Samalla juttelua, kahvittelua ja päivän suunnittelua.
- kahvinkeittoa puimurimiehille, eväitten laittamista. Laudan pitelemistä ja moottorisahan hakemista. Lyhyesti sanottuna vänkärin hommia.
- pari hetkeä Anita-ystävän luona vattupuskassa. Kanat ja kukko jaloissa pyörimässä. Kiekumista ja kotkotusta. Olin kuin Maija Asunta-Johnston Unkarin puutarhassaan: onnellinen!
- kahvihetkiä, ulkona ja sisällä
- kirkonkyläreissuja kaupassa ja velipoikaa tervehtimässä hänen työpaikallaan K-maatalouskaupassa. Söin hänen munkkinsa.
- serkku kävi kylässä, pitkä juttutuokio. Veljentyttö kävi, iloista porinaa.
- marjapensaalla Merden kanssa, pensasmustikoiden poimimista.
- viimeisenä päivänä satoi. Lämmitimme saunan mökillä, saunomista kälyn kanssa, kiuasmakkaraa, kahvia luvattoman paljon, täytekakkua, synttäreiltä jäänyttä.
- Helinä-ystävää en toiveistani huolimatta tavannut, hän oli kovasti sairas, myyräkuumeeksi paljastui. Hän on toipumassa sairaalassa, kiitos Jumalalle sairaalasysteemistämme, jonka avulla saamme apua sairauksiimme. Sekin on Jumalan lahjaa meille, myös lääkäreiden ja lääkkeiden avulla Hän meitä parantaa!
- kiitollinen mieli, omien rajojen tunnistelua. Aika palata kotiin, mustikat on nyt poimittu. Ainakin Nivalan suunnalla, ainakin minulta. Ehkä rannikolta menen vielä katselemaan...

Kotona kukkapuskien tutkiminen, vanhojen kukintojen nyppiminen, liian märän pelakuun uudelleen purkittaminen reiälliseen purkkiin. Vadelmien pakastusta.

Jokohon koti on hallussani? Tero ja Karo tulevat pian, mustikkashowta heidän kanssaan. Soitin sairaalaan, Ari voi hyvin. Pastori Markus on pian menossa Aria tapaamaan. Itse lähden viideksi messuun - kaipaan sitä, viimeksi en päässyt menemään.

Tytär on tulossa pelireissulta ulkomailta alkuviikosta. Mukavaa. On suuri siunaus tämä perhe, lapset ja Ari. Suuri suku, ystävät ja kaverit.

Minua odotti kotona kirje. Se on tänä päivänä erityisen mukava yllätys. Itsekin tulee harvoin laitetuksi kirjepostia, kun on tämä sähköpostimahdollisuus. Oikea kirje on sen takia ylellisyyttä. Kiitos, kiitos lähettäjälle!

En ole halunnut enkä halua kännykkääni sähköpostia. En halua olla aina tavoitettavissa. Minulla ei ole siihen aikaa, en jaksa sellaista elämää, vaikka hinku onkin heti koneelle, kun siihen on mahdollisuus. Riippuvuus on pahempi juttu.

Tein kehnoimmista vadelmista ja raparperista piirakan samalla kun puhdistin marjoja. Voiperunat odottavat, jos nuorilla on nälkä, kun tulevat. Itsehän pidän mahdottomasti voiperunoista, joissa on sipulia. Parasta kesällä, uusista perunoista.

Toisella kertaa lisää, jos Herra suo ja me elämme. Olkoon olosi siunattu, arvoisa lukijani, ja tervetuloa messuun Kirjastokatu 5:een, jos kiinnostaa!

Anitan kellarinpielessä kukkii pitkäikäinen pelakuu, alunperin minun perujani