Kategoriat: Muu kirjoitus

ollut ainakin Keskipohjanmaassa, Kalevassa ja Pohjalaisessa 9/07

Eräässä lastenkirjassa mummo meni lääkäriin. Hänen aikamiespoikansa totesi: - Ettei vain mummon käy niin kuin papankin: joutui odottamaan niin kauan, että parani. Mutta sentään sai tilalle pari muuta sairautta!

Näin on tämän päivän tilanne Pohjanmaalla. Lähetettä jatkotutkimuksiin ei saa, jos ei ole tarpeeksi sairas. Sen saa vasta kuolinpäiväänsä edeltävänä päivänä, jolloin on liian myöhäistä. Näin totesi eräskin henkilö. Hän ei saanut lähetettä tärkeään tutkimukseen, mutta taustansa takia tietää, että sinne viedään sitten, kun se on jo turhaa. Sairaat eivät saa apua riittävän ajoissa, jolloin voisivat toipua työkuntoiseksi.

Vain yksi vaiva voidaan hoitaa yhdellä käynnillä, siis jos ja kun pääsee terveyskeskukseen. Jos siis sinulla on sekä jalka että käsi kipeä, tilaa molemmille eri aika! Tai jos tarvitset lähetettä sekä astman takia, että neurologille, tilaa samoin pari aikaa. Kokonaisuuden huomioon ottamisesta ei puhettakaan.

Sama juttu on hammaslääkärissä käynnin suhteen: yksi reikä kerrallaan, ja vaikka hammas tarvitsisi lääkepaikkaa, sitä ei välttämättä saa, vaan hammaslääkäri toteaa: - Ihme on, jos ei tule lisäoireita, mutta kokeillaan tavallista paikkaa. Kannattaa siis tilata aika puoli vuotta aiemmin kuin oireita ilmaantuu.

On varmasti hyvä, että v. 2010 Vaasaan saadaan 20 miljoonaa maksava päivystyspoliklinikka. Mutta kuitenkin on sellainen tuntuma, että jos ei nytkään peruspalvelut toimi, mitä apua on hienoista klinikoista. Toivottavasti olen väärässä. Älyköt kuvittelevat, että hienot systeemit korvaavat inhimillisyyden ja lähimmäisenrakkauden, mutta se on suuri erehdys. Ilman näitä kaikkia pelkät laitteet eivät paranna.

Eräs hoitoalan ystäväni on erittäin kipeä. Hän on saanut niin tylyä kohtelua yritettyään hakea apua, ettei uskalla mennä päivystykseen vaikka pitäisi. Sairas ihminen kestää vielä vähemmän ilkeyttä kuin terve. Kuitenkin asioita päätetään ja ne hoidetaan terveiden ehdoilla. Surullista.