Kategoriat: Ajankohtaista

Hyvää ja siunattua uutta, alkanutta vuotta, Arvoisat lukijani! (Toivottavasti minun ei ole tarpeen sanoa kuten entinen kirjoittaja: molemmat lukijani!)

Tänään palaan töihin loman jälkeen. Loma oli erittäin tarpeellinen. Tuli käydyksi läpi taas kaikki väsymyksen vaiheet. En koe että "sairastan aina lomalla". Loma on minulle tärkeä sitä varten, että saan entiset paineet purettua ja akut uudelleen ladattua. Ennen latausta täytyy akku huoltaa ja puhdistaa; näin ainakin itseni kohdalla. Siinä vaiheessa kun työt ovat alkamassa, olen kypsä menemään töihin. Henkisesti ajoitan "pintaan nousun" siihen hetkeen, kun loma loppuu. Tässä vaiheessa olen niin totaalisesti kyllästynyt itseeni ja omaan kurjuuteeni, että tiedän akun olevan täynnä. Tämän aamun psalmin jae kuvasi tilaani:

Minä olen kurja ja köyhä, mutta Herra pitää minusta huolen. Sinä olet minun apuni ja pelastajani. Jumalani, älä viivy! Ps 40:18.

Ari sai olla jouluaattona kotona. Olimme pitkästä aikaa jouluhartaudessa koko perhe Huutoniemen kirkossa. Kirkko oli täynnä. Yleensä olemme olleet aaton kotona Arin terveydentilan ja oman väsymykseni yms. takia. Uudenvuoden päivänä olimme kaupungin kirkossa viideltä ehtoollisella. Siis iltapäivällä. Oli hyvä aloittaa vuosi Herran pöydässä.

Muuten joulunaikana en ollut kirkossa kuin uuden vuoden aattoiltana. Käyn mieluummin arkipyhinä, kun ei ole ruuhkaa. En kaipaa juhlallisia puitteita. Juhlaa on riittävästi minulle tavallisena pyhänä.

Juhlapyhät ovat raskaita perheessä, jossa ei ole ns. normaalikuvio. Ei tähän tahdo tottua. En tiedä muista kuin itsestäni. Kaihdan noudattamasta samoja tapoja vuodesta toiseen. Tietyt sisällöt on hyvä olla, kuten joulussakin. Mutta ulkoiset puitteet muuttuvat kun lapset lähtevät pesästä, sairaus tai kuolema käy. Sen jälkeen saa muistella kuin hepo kesää, kuinka ennen aina tehtiin. Minua ei kiinnosta sellainen kaihoilu. Itse asiassa tänä vuonna ajattelin, että jouluaattona voisi hyvin kutsua vieraita. Voisi nauttia yhdessäolosta. Joulupäivä taas on lepopäivä, jolloin tekee mieli vain olla rauhassa. Näin on itselläni.

Nyt työt kutsuvat. Tiedän että kun tämän päivän saa iltaan, on kevät jo pitkällä. Yhtäkkiä onkin kesä! Mutta sitä ennen on monta koitosta, ja niihin rukoilen voimaa ja viisautta. Sitä samaa toivon ja rukoilen sinulle, lukijani!

"Herra siunaa meitä, ja varjele meitä.
Herra valista kasvosi meille, ja ole meille armollinen.
Herra käännä kasvosi meidän puoleemme ja anna meille sinun rauhasi.
Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen."