Kategoriat: Ajankohtaista

Lapaset 5-9 vuotiaalle, ehkä

Uikutusaamu, sillä migreeninestopiikki jymähti tällä kertaa reiden sivulle. Kaikesta päätellen minulla hermot kulkevat ihan joka paikassa. Ehdotin kyllä Sepolle, että lääke pistettäisiin tänään mahanahkaan, mutta hän ei suostunut. Lääkäri arveli, että sielä voisi olla kivuton kohta.

Eilen lääkäri

tosiaan soitti sovitusti, ja jatkossa saan parin vuoden ajan kerran kuussa edellä mainitun estolääkkeen, sillä sillä on riittävästi tehoa. Voin paremmin. En loistavasti, mutta paljon paremmin kuin aiemmin. Nukun enemmän, vaikkakin usein herään aamuyöllä pariksi kolmeksi tunniksi. Ehkäpä herääminen siirtyy vähitellen myöhempään? Tänään heräsin vasta neljältä. Ehkä myös siksi näen painajaisia, sillä herätessäni pää on lähes aina kipeä ja muistan uneni. Ylös noustuani päänsärky häviää vähitellen tai muutamassa tunnissa. Toisinaan otan siihen panadolia, aina en.

On helpottunut olo,

Piti tulla isot, tulikin pienet

kun yksi asia on nyt hoidossa vähäksi aikaa. Ainahan jotain on kesken, mutta se on kai elämän laki.

Lauantain naistenpäivä oli

oikein hyvä. Kerron kohta pääkohtia Mailis Janatuisen opetuksesta, mutta sitä ennen kerron eräästä tapaamisesta. Nimittäin eräs rouva tuli tilaisuuden kahviaikana juttelemaan ja kertoi lukevansa näitä rivejäni. Hän antoi vuolaasti palautetta ja minä rohkaistuin kovasti. Sitä paitsi hän sanoi, että olen livenä nuoremman näköinen kuin näillä sivuilla. Joten näkisittepä vaan, te jotka ette ole minua henkilökohtaisesti tavanneet!

Työhuoneessamme on tavara poikineen

Mailis opetti Samuelista ja Hannasta, tässä jotain ajatuksia luennosta

Peninna alkoi ilkeillä Hannalle, kun mies rakasti Hannaa eikä häntä. Kun itse olemme tilanteessa, jossa katkeroidumme tai koemme kärsivämme vääryyttä, meidän tulisi puhua asiasta Herralle niin emme niin helposti alkaisi nälviä toista ihmistä. Hanna puhui Herralle ja Herra lohdutti häntä. Pappi Eelin sana Hannalle oli profeetallinen, kun hän sanoi:

"Mene rauhassa, Herra antakoon sinulle, mitä olet häneltä pyytänyt."

Hanna uskoi sanan, vaikka lupaus (lapsesta) ei ollut vielä toteutunut, ja niinpä hänestä sanotaan, että hän meni ja söi - aiemmin hän oli vain itkenyt eikä ollut voinut syödä surunssa tähden.

Samuelin ensimmäiset vuodet

Seppo on laittanut monet valot minulle

kotona äidin hoivissa olivat hyvin tärkeitä. Japanilainen sananlasku sanoo, että kolmevuotiaan sielu kestää satavuotiaaksi asti." - Niin tärkeitä ovat kolme ensimmäistä vuotta lapselle. Hanna halusi viedä Samuelin Herran kasvojen eteen:

...vien hänet sinne (Herran pyhäkköön), niin että hän tulee Herran kasvojen eteen.

Hanna uskoi, että Jumala pitää siellä huolta hänen lapsestaan. Ei ollut helppo jättää pientä lasta hoidettavaksi vanhalle papille, jonka pojat olivat tunnetusti täysin kelvottomia jumalanpalveijoita. - Tuohon aikaan Jumalan arkki oli se, jonka kautta Jumala puhui ihmisille. Se vastaa uuden liiton armonvälineitä eli Sanaa, kastetta ja ehtoollista. Sen takia pappi Eeli kauhistui, kun kuuli, että viholliset olivat varastaneet Jumalan arkin, sillä siinä Jumala ilmestyi kansalleen ja nyt Jumala ei ollut enää heidän kanssaan. Sen takia meillekin on niin äärettömän tärkeää osallistua seurakunnan elämään, koska armonvälineiden kautta Jumala on luvannut olla läsnä ja puhua meille. Onhan sinulla yhteys seurakuntaan ja sen armonvälineisiin?

Penaalituotantoa

Luther on sanonut:

Kun Jumala haluaa pelastaa ihmisen taivaaseen, hän vie tämän helvettiin. Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että me tarvitsemme usein suuria vaikeuksia, että oppisimme niiden kautta etsimään ja tuntemaan Jumalan. Lapsemme voi olla ilman ystävää ja se pakottaa vanhemman rukoilemaan ja lapsenkin, jos sitä hänelle opetetaan. Näin kumpikin oppii, että Jumala kuulee ja vastaa rukouksiin.

Kun Samuel joutui eroon äidistään tämän vieroitettua hänet, se jätti varmasti trauman hänen lapsen sydämeensä. Kuitenkin se oli Jumalan antama trauma, jonka tarkoituksena oli, että siitä tulee armolahja Samuelin elämään. Niin siitä tulikin. Samuelista tuli vielä suurempi uskonpuhdistaja sikäläisessä jumalanpalveluselämässä, kuin mitä Luther oli aikanaan. Hän kasvoi ja nukkui pyhäkössä ja oppi rakastamaan Jumalaa ja hänen sanaansa ja huonettaan. Koska Eeli sokeutui, Samuel varmasti luki paljon kirjoituksia myös Eelille. Mikä on sinun traumasi ja onko sinun armolahjasi tullut sen kautta sinulle?

Erilainen lapsuus,

Työhuone on tärkeä työpaikka meille - penaalitavaraa

kuten Samuelilla (sinulla? Sinun lapsillasi?) opetti Samuelin turvautumaan Herraan.

Mietipä, onko Herra auttanut sinua tähän asti? Eben Eser tarkoittaa Avun kivi, eli tähän asti on Herra auttanut. Jos Herra on auttanut sinua tähän asti (minua on, onko sinua?), niin voit uskoa, että hän auttaa tästä eteenkinpäin, loppuun asti. Kunpa uskoisimme ja muistaisimme sen!

Kaikkea mahdollista tarvitaan

Eläkepäivien tehtäväni –

ja sinun tehtäväsi - voisi olla esirukouksen tehtävä:

Suuren nimensä tähden Herra ei hylkää omia lapsiaan. -

Kun Saul hylkäsi Herran,

MaLeKalta sain hänen värjäämiään kankaita

ei Samuel enää suostunut tekemään yhteistyötä hänen kanssaan. Hän ei enää seisonut Saulin vieressä, ettei kansa luulisi hänen olevan samaa mieltä kuin Saul, sillä Saul oli luopunut Jumalasta.

1 Sam 15:22:

"Haluaako Herra polttouhreja ja teurasuhreja yhtä hyvin kuin kuuliaisuutta Herran äänelle?

Katso, kuuliaisuus on parempi kuin uhri ja tottelevaisuus parempi kuin oinasten rasva.

Sillä tottelemattomuus on taikuuden syntiä...Koska sinä olet hyljännyt Herran sanan, on myös hän hyljännyt sinut,

Vielä kukkii

Tässä se, mitä kirjoitin muistiin. Saimme myös Mailiksen pitämät kaksi opetusta sähköpostina. Kuuntelen ne vielä uudelleen jossain vaiheessa.

Nyt on aika

mennä lukemaan Sepon kanssa Samuelin kirjaa, Itkevää pronssimuuria, Katekismusta ja Lhpk:n vuosikirjaa. Hyvää yötä, Jeesus myötä, arvoisa lukijani!

jk. Kerroin viimeksi, että meillä on kaksi erillistä patjaa. Hmmh. Yllättäen huomasin, että meillä onkin yksi iso, yhtenäinen patja. Olisin voinut vaikka vannoa, että meillä on kaksi erillistä patjaa. Näin sitä tulee yllätyksiä jatkuvasti vastaan iän myötä...