Kategoriat: Ajankohtaista

Aina ei onnistu...

Taisin mainita vieraskirjassa, että yhdet leipomukset meni plörinäksi. Näin kävi. Pullaa tehdessäni olen iät, ajat pyrkinyt laittamaan vain vähän sokeria ja rasvaa, että olisi terveellisempää. Nyt pistin paremmaksi. Pistin jauhojakin vain puolet, mitä olisi tarvittu ja senhän arvaa, miten siinä käy. Velliä tuli ja sitä oli hankala lapioida pulliksi, mutta pian on nekin pullat syöty ja ihan niitä söi ennen kuin selkäänsä otti, kuten ennen sanottiin.

Samana päivänä

Takana leivät "paistumassa"

pullien kanssa minulla oli nousemassa gl-leipätaikina. Pullanhimon iskiessä en malttanut antaa leipätaikinan kohota riittävästi vaan paistoin ne sämpylöiksi. Niistä tuli likilaskuisia ja vasta seuraavana päivänä hoksasin, että se johtui siitä, ettei taikina ollut noussut.

Mutta kuten ompelussakin, käytän keinoa n:o 2, jos yritys n:o 1 epäonnistuu. Olen syönyt kohta nekin sämpylät siten, että paistinpannuun öljyä ja kun se kuumenee, niin sämpylänpuolikkaat alassuin pannuun. Lautanen päälle painoksi ja sen päälle kahvipannu täynnä vettä vielä painoksi. Leivät imevät öljyä ja vähintään lämpenevät kunnolla. Sitten juustoa vaan leipien päälle ja on erinomaisen maukasta!

Todella hyvää!

Sosekeiton

tein eilen porkkanoista, sillä kellarissa ollut kurpitsan loppu oli homehtunut. Lastasin taas keittoon kaikkea mahdollista; ensin pari dl vettä, kiehuvaan veteen kasvisliemikuutio ja pari lusikallista soijarouhetta ja pilkottuja porkkanoita iso kasa sekä sipuli ja 3 valkosipulin kynttä vähän pilkottuna. Nokkosjauhetta, tilliä pikkuisen, lehtikaalta pakasteesta. Pippuria, kurkumaa, herbamarea.

Kun olin pyöräyttänyt soseen mössöksi, lisäsin kolmannespurkillisen maustamatonta tuorejuustoa ja lorauksen ruokakermaa. En kiehuttanut, sekoitin vaan. Tästä tuli tavattoman maukasta!

Sepon leipä

loppui taas, joten eilen laitoin juuren pöhisemään ja tein taikinan myöhemmin. Pitkästä aikaa laitoin kaljamallasta ja siitä johtuen sämpylöistä tuli hyvin pehmeitä. Monesti niistä tulee aika kovia. Noin puoli desiä maltaita, johon reilu desi kiehuvaa vettä. Kun maltaat ovat turvonneet ja vesi imeytynyt, lisään sen veteen ja jatkan siitä lisäämällä juuren sekä monenlaisia siemeniä ja jauhoja sekä rouheita. Öljyä loraus, merisuolaa. Sitä parempaa tulee, mitä useampaa lajia viljaa ja muuta taikinassa on. Tuota kaljamallasta löytyy kilon pusseissa ja suosittelen sitä, millaisia sämpylöitä sitten teetkin.

Eilen iltapäivällä

"Sepon taikina" oli kohonnut tarpeeksi. Nostin kulhon parvekkeelle ja yöksi jääkaappiin pakkasen takia. Aamulla leivoin ja paistoin leivät, en nostattanut niitä ollenkaan. Lusikalla vaan leivinpaperille ja vähän levittelin.

Koska olin hereillä neljän maissa

- nukuin uudestaan kyllä sen jälkeen, onneksi! - niin tein gl.taikinan. Juuren olin laittanut illalla pöhisemään, joten se oli virkeää aamulla. Tähänkin taikinaan laitoin siemeniä sekä paria erilaista gl.jauhoa, nokkosta ja merisuolaa sekä öljyä. Taikina on ollut nyt 8 tuntia kohoamassa enkä leivo sitä vieläkään, joutaa kohota kunnolla. Lämmin vesikattila on aiemmin päällä olleella levyllä ja taikinakulho sen päällä, niin on vähän lämpimässä.

MIeluinen ruokalaji

meille on kiehumaidosta tehty pinaattikeitto tai sitten helmipuuro. Ohje puuroon löytyy paketin kyljestä, teen aina koko purkillisesta. Nytkin söimme lopun kylmänä jälkkärina hillojen tai maustetun rahkan kanssa ja se oli tietysti hyvää.

Vellit tai soseet syömme

isoista kupeista, niin voimme lojua sängyssä niitä syödessämme. Leipä on herkkuamme - ja juusto. Usein ostamme myös kilon rasiallisen kinkku- tai meetvurstisiivuja tai -paloja. Ne ovat edullisempia kuin paketissa olevat siivut. Meetvursiakin olen käyttänyt maustamaan paistettua ruokaa, vihanneksia tai perunaa.

Tänään luultavasti

Leipäpala kahvin kera

saamme yhden lapsiperheistämme päivälliselle ja sitä varten Seppo kävi kaupassa ja toi grillimakkaraa. Luultavasti keitän makaroonia lisäksi sekä porkkanoita jossain muodossa. Jäätelöä on jälkiruuaksi. Iltapalaksi aamuista leipää.

On iltapäiväkahvin aika,

viimeiset pullat syömme nyt. Voi hyvin arvoisa lukijani!

Siunaa Jeesus ruokamme, aamen!