Kategoriat: Ajankohtaista

Kuvat kesäkuulta 2012

Ensimmäistä kertaa vietämme juhannusta korkeassa kerrostalossa, tai sen toisessa kerroksessa siis, omassa kodissamme. Makoilen parvekkeen divaanilla, katselen parvekelasin läpi Suomen siniristilippua, joka liehuu silmieni tasalla pihamaalla. Hain juuri pyykit narulta, kävelin paljain jaloin pehmoisella nurmikolla. On hiljaista, vähän kuuluu etäältä autojen ääniä.

Aamulla

heräsin tapani mukaan, pitää melkein sanoa, päänsärkyyn. Nyttemmin särky on pysynyt sillä tasolla, että jopa nukahdan uudestaan, kun herään päänsärkytietoisuuteen, mutta särky jatkuu herättyäni myöhemmin uudestaan. Yksi panadoli myöhemmin karkotti säryn lopullisesti.

Ensimmäisenä riensin

katsomaan, pöhiseekö juuri keittiössä. Sitä oli minulla kolmessa purkissa, tai yksi niistä oli kannu. Sormet olivat pystyssä muovihanskassa, joten käymistä tapahtui. Tein monta taikinaa. Pitaleipätaikina on uusi yritys, leivon ne vielä tänään illemmalla ja teen samalla raparperipiirakkaa. Taikinat kärräsin kellariin muutaman tunnin kuluttua, kun olin niitä muutamia kertoja käännellyt ja lisännyt oliiviöljyä.

Lähdimme maanantai-iltana

Nivalaan. Poikkesimme parin veljeni luona sekä äidin luona ja sitten mökille nukkumaan. Oli jo yli yhdeksän kello, joten sääskien jahtaaminen jäi siltä illalta, mutta se kostautui. Aamuyöllä oli aika ininä, mutta minä sain olla kuitenkin rauhassa. Mies, joka nukkui lattialla, maistui kai herkullisemmalta. Pussilakana on sinänsä oivallinen nukkumapussi, sillä sinne voi vetäytyä kokonaan, kun ininä lähestyy. Liika valoisuuskaan ei haittaa, kun pussiin pääsee sisätiloihin.

Kävin mökillä

uimassa monena aamuna ja iltana. Peipposet visersivät kilpaa, käet kukkuivat joskus parittain. Kahdessa pöntössä oli kirjosiepon pesä kummassakin. Kirjosieppo on kuulemma aika veijari: se ajaa muut linnut pois ja asettuu niiden tilalle tai rakentaa jopa pesänsä toisten pesän päälle, kertoi veljeni. Sille pitää olla 32 sentin reikä pöntössä, mutta tiaiselle riittää 28. On siis syytä tehdä pienempi reikä, jos ei halua kirjosieppoa joka pesimäpönttöön. Pellolla näin jopa ilman silmälaseja kaksi peuraa - silmälaseilla ne osoittautuivat pellon pientareen kahdeksi kuusennäreeksi.

Mökin rauhassa

oli hyvä nukkua, ja kyllä me nukuimmekin, mutta oikein hyvin vasta kolmantena yönä, jolloin satoi. Vettä tuli reippaasti kello 3, mutta vain viitisen minuuttia. Kotimatkalla sentään satoi kaatamalla, kun ajelimme Ylivieskan kautta Kokkolaan ja sieltä rantatietä Vaasaan.

Reissussa

tapasimme lapsuudenystäväni perhettä, kummitätini heranhakureissulla sekä veljieni perheitä. Yhtä serkkuani kävimme jututtamassa hänen autotallissaan, kun ulkona satoi vettä silloin. Evääksi saimme raparperia. Reissun isona bonuksena oli myös poikkeamiset usealla kirpputorilla. Löysin upeita kankaita Kokkolassa, pitsalautasia Kannuksessa, miehelle uuden, isomman Raamatun, ompelulankaa Nivalan Ekotorilta sekä kaupoista sopivan hintaisia paitoja, puuvärejä, hammasharjoja ja - ties mitä - Joulun Lapsi -paketteihin.

Kirkonkyläreissuilla

Tytär on yhä innokas ultimaten pelaaja

söimme miehen kanssa lounasta joen rannan varjossa, ja automatkoilla pysähdyspaikoilla tai autossa. Ostimme savukalaa ja maitoa kaupasta, omaa hapanjuurileipää oli mukana ja kahvia termospullosta - pikakahvi on nykyisin oikein hyvää, kuuma vesi siis vain pullosta. Jossain kävimme hampurilaisella.

Kotiin

oli ihana tulla! Auto oli ihan täynnä tavaraa, ajoin sen porraspäähän palatessamme. Oli ompelukoneesta lähtien - ompelin äidille uudet verhot keittiöön. Paluumatkalla poikkesimme myös jauhoja ostamaan Ylivieskan Niemelänkylältä Kontion luomutilalta. Onneksi silloin ei satanut. Ostin laatikollinen jauhoja - jännä testata, tuleeko leivästä yhtään parempaa. Se olisi kyllä huippua, sillä nytkin leipä on maistunut erinomaisen hyvältä. Olisin ostanut myös valkosipulia, mutta se kasvoi vielä pellossa eikä isäntä ollut kotona, jotta olisimme saaneet sitä ostetuksi. -Emme meinanneet löytää paikkaa ja minulla alkoi jo kiehumispiste olla aika lähellä. Mies on onneksi rauhallisuuden perikuva, joten homma hoitui kotiin kuten jauhotkin.

Jaha, mies heräsi

päiväuniltaan virkeänä ja imuri alkoi heti pöristä. Minä kirjoittelen ja odottelen, kunnes pörinä loppuu ja kahvin tuoksu tulvii keittiön suunnasta. Olemme tehneet aamupäivällä kauppaostokset ja valmistin ruuaksi jauheliha-kaali-sipuli -yms. mössöä, joka oli oikein maukasta ja jota jäi myöhemminkin syötäväksi. Kohta alan pitaleipien tekemisen ja paistan piirakkaa. Löysin kirpparilta pari hyvää kirjaa (tiedän, että ainakin toinen on hyvä, koska olen sen taannoin lukenut!) ja Kodin Kuvalehtikin tuli, joten ilta kuluu mukavasti. Kenties käymme kävelemässä ja minä uimassa, jos siltä tuntuu. On juhannus!

Ilo valtasi minut kun kuulin sanan: me lähdemme Herran huoneeseen.

Iloiten mekin menemme pyhäaamuna taas messuun. Sitä ennen saamme yövieraita lasten perheistä, jos hyvin käy. Siunattua Juhannuksen aikaa, arvoisa lukijani! -Rukoilkaamme, ettei ikäviä tapaturmia sattuisi kauniin ja lämpimän viikonlopun takia...

jk. Kakkosblogissa uusia kuvia - ja siellä on välillä muutakin kuin leivontajuttuja, jos kännykkä on paremmin tavoitettavissa kuin läppäri! Tervemenoa lukemaan!