Kategoriat: Muu kirjoitus
Kun pääsimme Berliiniin, vain Ollen laukku tuli perille. Itselläni oli minimalistin matkatavarat, joten ne eivät eksyneet. Muut matkalaiset saivat pakaasinsa vasta vuorokauden kuluttua, kun olimme jo Wittenbergissä.
Mitä pitemmälle tekninen kehitys kulkee, sitä enemmän matkatavarat myöhästyvät ja muutakin sähläystä sattuu!
Berliinissä puut viheriöivät, syreenit ja tuomet kukkivat. Berliini on ollut Preussin pääkaupunki, josta se laajeni 1870 koko Saksan pääkaupungiksi. Bonn on ollut Länsi-Saksan pääkaupunki. Pääkaupunkeja tuntui olevan muutenkin vähän siellä ja täällä tai sellaisia isoja keskuksia, koska osavaltioitakin on monta. Putosin vähän kärryiltä.
Saksassa on 16 osavaltiota, eli Saksa ei ole sillä lailla yhtenäinen kuten Suomi. Saksa on noin Suomen kokoinen, mutta asukkaita on 80 miljoonaa. Pakolaisia sinne on tullut viime vuonna miljoona ja tänä vuonna odotetaan saman verran lisää.
Bonhoeffer, virren 600 kirjoittaja, joka kuoli keskitysleirillä, toimi 1930-luvulla Berliinissä Keisari Willhelmin muistokirkossa opiskelijoiden
pappina. Hänethän surmattiin keskitysleirillä sodan viimeisinä aikoina. Hänen isänsä oli Berliinissä yliopistossa psykologian professorina ja tällä on oma katunsakin siellä. Oma katu on myös Martin Lutherilla ja Wittenberg-aukio löytyy kaupungista. Eri maiden, kuten mm. pohjoismaiden suurlähetystöt, sijaitsevat siellä.
Berliiniä pommitettiin pahasti ja 80% kaupungista tuhoutui ja
jälleenrakennus on ollut melkoista. Kaupungissa oli upea "Arkadian mäki", jossa muistaakseni 680 kansanedustajaa tekee hommia. Vieressä oli liittokansleri Merkelin työpaikka, joka oli valtava rakennus. Sen oli rakentanut joku aiemmista liittokanslereista, joka oli iso mies ja halusi kunnon tilat. Hän ei kuitenkaan ehtinyt toimia siellä ollenkaan. Merkelin isä on/on ollut pastori.
SELK, eli luterilainen
itsenäinen kirkko toimii Berliinissä, ilmeisesti tuossa muistokirkossa (en muista varmuudella!) ja sen pastorin työn tuloksena on kastettu noin tuhat islaminuskosta kääntynyttä iranilaista; turkkilaisia sen sijaan on kääntynyt kristityksi paljon vähemmän. KATEKISMUS on osoittautunut siellä(kin) erinomaiseksi opetuskirjaksi ja työ on kantanut hedelmää.
Koko Pohjois-Saksaa sanottiin entisaikaan luterilaiseksi maaksi ja vastaavasti eteläisessä osassa olivat katoliset osavaltiot.
Holokaustin muistomerkki
oli vaikuttava. Sitä suunniteltiin 10 vuotta ja rakennustyö kesti 1,5 vuotta. Muistomerkki pystytettiin keskelle kaupunkia, ei mihinkään reuna-alueille. Se valmistui 2010. Muistomerkki käsittää 2711 eri kokoista kiveä, vähän hautakiven näköisiä. Toora, siis juutalaisten "uskontokirja", sisältää noin monta lukua (näinköhän se meni?!)
Opas selitti, että saksalaiset ovat heränneet siihen, että heidän täytyy puhua ja olla rehellisiä menneisyydelleen. Historiasta on puhuttava ja nyt Saksassa puhutaan!
Hitlerin bunkkeri on maan alla edelleen. Se käsittää n. 30 huonetta. Siellä Hitler naisineen (vaimo vaiko naisystävä se oli, en muista) teki itsemurhan.
Muurin raunioita
on edelleen näkyvillä. Ne olivat yllättävän matalia, mutta kyllä ne ovat tehokkaasti estäneet läpimenon. Muuri rakennettiin Berliinin ympärille sen jälkeen, kun 3 miljoonaa itäsaksalaista pakeni länteen: nämä olivat kaikki korkeasti koulutettua väkeä. Muuri ilmestyi yhden yön aikana, 13.8.1961. Sen jälkeen olit joko itä- tai länsisaksalainen riippuen siitä, kummalla puolella muuria satuit tuolloin olemaan.
Muurissa oli 25 rajanylityspaikkaa ja se oli 160 km pitkä. Se murtui 9.11.1989 eikä
sen kaatamista voinut kukaan estää. 28 vuotta se jakoi saksalaiset kahteen osaan ja aiheutti paljon kärsimystä.
Muuri
kaupungin ympärillä on lähes poissa, mutta kaduilla muurin paikalla on kaksirivinen harmaa kivirivi sen merkiksi, että tässä muuri on kulkenut. Vaikuttavaa, siitä oheinen kuva, joka oli erään torin reunassa, jossa oli muitakin historiasta kertovia kuvia.
jk. Kukin voi halutessaan tutkia näitä asioita googlettamalla. Nämä ovat vain minun omia muisteloitani enkä mene takuuseen niiden täydellisestä luotettavuudesta.