Kategoriat: Ajankohtaista
Olin menneen viikon Lutherin jalanjäljillä Wittenbergissä, Eislebenissä, Erfurtissa, Wartburgin linnassa Eisnachissa ja tietysti Berliinissä mennen tullen, sillä sinne lensimme ja vietimme siellä viimeisen yön.
Vaikutteita ja tapahtumia tuli runsain määrin ja kirjoitin kynä sauhuten ylös kaikkea mahdollista. Nyt tarvitsee enää saada töherryksistään selvää ja yhdistää oikeat kuvat ja asiat. En takaa, että kaikki menee aivan nappiin, mutta yritän parhaani. Kommelluksiakin sattui, se on selvä. Matka oli joka tapauksessa erittäin antoisa ja mielenkiintoinen. Jaan tarinoita sen verran ja sitä mukaa kuin ennätän ja jaksan.
Kiitos esirukouksistanne, hyvät lukijani: sain olla terveenä ja palata kotiin hyvillä mielin. Matkaseurani oli mitä parhainta monella tapaa.
Wittenbergissä
Pyhän Marian kirkko oli yksi vaikuttavia kohteita. Siitä oheinen kuva. Sen on maalannut Cranach, josta tietoa ohessa - lisää löytynee googlaten.
Cranach maalasi itsensä tauluihin, kuten viereiseen alttaritauluun.
Vasemmassa alttarin kuvassa Melanchthon kastaa lasta, vaikka hän ei ollut pappi. Kuva on vertauskuvallinen: M oli Lutherin tärkeitä työtovereita: viisas opettaja, luonteeltaan aivan toisenlainen kuin Luther ja taipuisa vähän liiaksikin loppuelämässään.
Oikeassa taulussa kuvataan avainten valtaa, joka oli paavilla, mutta se kertoo myös siitä avainten vallasta, jonka Jumala antoi seurakunnalle päästää ihmisiä synneistään. Taitaapi Luther olla keskellä.
Keskikuvaan Cranach on kuvannut itsensä hienoissa vaatteissa tarjoilemassa. Kuvan viesti: suurin on se, joka palvelee. Johannes nojaa Jeesuksen rintaa vasten, Juudan rahakukkaroineen on Jeesuksen oikealla puolella.
Alakuvassa Luther saarnaa ja hänen perheensä on kuvattu vasempaan reunaan. Ristiinnaulittu Kristus on keskellä ja kuvaa sitä, että muuta perustusta ei voi laittaa kuin mitä pantu on, Jeesus Kristus ja hän ristiinnaulittuna.
Lutherin aikaan
1520-luvun paikkeilla Wittenbergissä oli 2500 asukasta ja kaksi kirkkoa. Toinen oli yliopiston kirkko, toinen Pyhän Marian kirkko, joka oli kansankirkko.
Tänä päivänä Wittenbergin alueella asuu noin 50 000 tuhatta ihmistä, joista noin 10-13% kuuluu johonkin kristilliseen kirkkoon enää...
Yliopiston kirkon oveen oli tapana naulata väittämiä, kuten Lutherkin naulasi 95 teesiään 1517. Se vastaa nykyajan tapaa pitää väitöstilaisuuksia, jotka ovat julkisia ja joita vastaan voidaan esittää vastaväitteitä.
Uskonpuhdistuksen ensilaukauksia
oli kyseinen teesien naulaaminen, mutta vielä tuossa vaiheessa Lutherille ei ollut täysin kirkastunut armon merkitys. Kyseessä oli pitkä prosessi ja monia vaiheita.
Pyhän Marian kirkossa
Luther vaikutti 15 vuotta, jona aikana hän vihki yli 700 pappia, joita tuli ympäri Eurooppaa oppimaan Lutherilta ja Melanctonilta Jumalan sanaa. Luther kuulemma istui välillä olutta juoden M:n kanssa kapakassa ja kertoi: "Sana, jota lähdettiin julistamaan, TEKI KAIKEN!" Toisin sanoen Jumalan sana yksin vaikuttaa pelastuksen, ihmisellä ei ole siinä mitään osuutta.
Kone tilttailee,
hyvää siunattua äitienpäivää, arvoisa lukijani!
jk. Eilen ajoin junalla onnibussille. Valitettavasti väärään suuntaan. Taksimatkasta tuli sitäkin kalliimpi. Mutta kotona ollaan!