Kategoriat: Muu kirjoitus

Erfurtin kauppiaitten asuntoja, jokea ruopattiin

Erfurtin kaupunki on yksi muutamista, joita ei tuhottu sodan aikana. Siellä on ns. kauppiaitten katu, joka on silta joen yli ja se on ainoa lajissaan maailmassa siinä mielessä, että jokea ei näy sillalta ollenkaan. Nyt vesikin oli hyvin matalalla.

Kadun molemmilla puolin on 62 pientä kauppaa. Kaupan yläpuolellaon kauppiaiden asunnot. Kukin kauppa sai olla vain pari metriä leveä, mutta olivat ne kyllä mielestäni paljon leveämpiä. Myytävä tavara oli kuulemma kallista; tosin me emme ehtineet käydä tutustumassa asiaan, sillä kuljimme vain ohi ja seuraavana päivänä kaupat olivat kiinni helatorstain takia. Ja me olimme silloin muualla koko päivän, joten emme olisi ehtineetkään kaupoille.

Vaikka Saksa on Suomen tavoin maallistunut maa, siellä kaupat ovat kiinnisunnuntaisin. Joku oli kovasti ihmetellyt Suomenkauppojen aukioloja.

Kauppiaitten sillan

kaupat tuottivat luonnollisesti paljon tuloja kaupungille. Nättejä putiikkeja siellä olikin. Myös taloissa sillan joen puolella olivat parvekkeet

Parvekkeita

täynnä kukkia. Lienevätkö aiemmin olleet vielä kauniimpia!

Sillan molemmissa päissä oli lukittavat portit, ettei kukaan päässyt yön aikana ryöstelemään kauppoja. En ole itse asiassa varma, suljetaanko ne edelleen - luulisin, että ei. Vastaavia siltoja on lukuisia muitakin. Pariisissa on ollut kuusi tällaista, mutta ne on tuhottu sodan aikana. Erfurtin kauppiaan kadun tuhoaminen olisi ollut liian kallista puuhaa, siksi se on säilynyt.

ER = tarkoittaa kuraa ja FURT = ylityspaikka. Eli Erfurt oli joen ylityspaikka ja kurainen se varmasti olikin. Sama sanahan on mm. Franfurtin kaupungin nimessä.