Kategoriat: Muu kirjoitus

Uusi tie - lehdessä 5.3.08

Mitä hyödyttää kristittyä, jos hän tulee uskoon, ellei hän jatkuvasti elä uskossa, kysytään Uskosta uskoon -kirjassa, joka on Roomalaiskirjeen 1-8 lukujen selitys. Kirjaa mainostetaan Uusi tie -lehdessä, koska tänä vuonna on 100 vuotta kirjailija Öivind Andersenin syntymästä. Andersen oli norjalainen sokea pastori.

Harvoin saa käsiinsä näin syvällistä ja samalla selkeää kirjaa. Joka lause on täyttä asiaa ja luettava ajatuksella. Kuitenkin kieli on hyvin ymmärrettävää. Itselleni selveni pyhityksestä ja vanhurskauttamisesta uusia asioita. Olen kuullut aiheesta opetuksia, mutta vasta lukiessani kyseisen kirjan, tuli ahaa-elämys.

Jumalaton ihminen vanhurskautetaan Kristuksen tähden. Hän tulee kelvolliseksi Jumalalle sen takia, että uskoo Jeesukseen Kristukseen. Ihminen saa syntinsä anteeksi, eikä niitä lueta hänelle, sillä Kristus on kantanut ne. Vanhurskas kelpaa Jumalalle, hän on puhdas Jumalan silmissä Jeesuksen tähden. Vanhurskauttaminen on täysin yksipuolinen tapahtuma: Jumala tekee sen, eikä ihminen tee siinä mitään.

Pyhitystä puolestaan tapahtuu vain uudestisyntyneelle ihmiselle, joka on jo vanhurskas Jumalan silmissä. Kun uskot Jeesukseen, Pyhä Henki uudesti synnyttää sinut Jumalan lapseksi. Sen jälkeen alkaa kasvu kristittynä, tai sitten ei ala. Siinä missä vanhurskauttaminen on Jumalan teko, pyhityksessä taas tapahtuu yhteistyötä ihmisen ja Jumalan välillä. Kasvaminen kristittynä on suostumista ristin kantamiseen yhdessä Kristuksen kanssa.

Emme voi pyhittyä seuraamalla vierestä ja opiskelemalla teoriassa Jeesuksen seuraamista. Se on elämistä Kristuksen yhteydessä, osallisuutta hänen kärsimyksiinsä.

Oma selitykseni vanhurskauttamisesta ja pyhityksestä on kehno verrattuna kirjan selitykseen, joten lue itse, mitä kirja asiasta opettaa! Itse aloitin lukea kirjaa uudestaan päästyäni loppuun.

Tämän Roomalaiskirjeen selityksen pitäisi kuulua jokaisen kristityn jokapäiväiseen lukemistoon Raamatun ohella. Kirjassa painotetaan, että Pyhän Hengen pitää saada tehdä Kristuksen sana eläväksi sydämille, jatkuvasti. Kuinka helposti alamme katsoa itseemme Kristuksen sijasta!

Sen tähden kehotan sydämellisesti jokaista, joka kaipaa elämää Pyhässä Hengessä, Kristuksen yhteydessä, hankkimaan Andersenin kirjan rakennukseksi itselleen. Itse olen saanut virvoitusta sen äärellä.