Kategoriat: Ajankohtaista

Kumpi ravitsee?

Näin pari yötä sitten unen, jonka ensin ajattelin olevan vain jotain merkityksetöntä. Kun sitten mainitsin siitä jollekin, tajusin yhtäkkiä sen merkityksen.

Unessa ihmiset olivat ehtoollisella. Leipä olikin loppunut. Sitä ei ollut antaa enää ehtoollisvieraille. Silloin joku löysi tai keksi jostain karkkeja! Vihreitä, joissa oli kirkas paperi päällä, isoja. Niitä löydettiin sitten niin, että viimeisellekin riitti.

Ymmärrätkö unen selityksen?

Jeesus sanoi asettaessaan ehtoollisen:
Matteus 26:

26. Ja heidän syödessään Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi opetuslapsillensa ja sanoi: "Ottakaa ja syökää; tämä on minun ruumiini."

Johanneksen 6. luvussa sanotaan:

31. Meidän isämme söivät mannaa erämaassa, niin kuin kirjoitettu on: 'Hän antoi leipää taivaasta heille syötäväksi.'"
32. Niin Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: ei Mooses antanut teille sitä leipää taivaasta, vaan minun Isäni antaa teille taivaasta totisen leivän.
33. Sillä Jumalan leipä on se, joka tulee alas taivaasta ja antaa maailmalle elämän."
34. Niin he sanoivat hänelle: "Herra, anna meille aina sitä leipää."
35. Jeesus sanoi heille: "Minä olen elämän leipä; joka tulee minun tyköni, se ei koskaan isoa, ja joka uskoo minuun, se ei koskaan janoa.

Jeesus sanoi siis olevansa elämän leipä, joka ravitsee ihmisen. Tuossa unessa ei annettu alttarilta leipää ihmisille. Annettiin jotain, mikä maistuu suussa hyvältä, mutta joka ei anna mitään todellista ravintoa.

Järkyttävä ajatus. Mistä sinä, hyvä lukijani, saat ruokasi? Luetko Jumalan sanaa, joka ravitsee, koska Jeesus on Jumalan sana, joka tuli alas taivaasta? Käytkö kuulemassa Jumalan sanaa kirkossa, seurakunnassa? Jos et ole koskaan tullut Jeesuksen tykö, et pysty arvioimaan, onko saamasi ravinto elämän leipää.

Jeesus sanoi joillekin, jotka luottivat itseensä, Matt 25:

10. Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin.
11. Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!'
12. Mutta hän vastasi ja sanoi: 'Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä.'

Ajan merkit ovat juuri sellaiset, kuin Raamattu lupaa Jes 23:

3. Maa tyhjentämällä tyhjennetään ja ryöstämällä ryöstetään. Sillä Herra on tämän sanan puhunut.
4. Maa murehtii ja lakastuu, maanpiiri nääntyy ja lakastuu; kansan ylhäiset maassa nääntyvät.
5. Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton.
6. Sen tähden kirous kalvaa maata, ja sen asukkaat syystänsä kärsivät; sen tähden maan asukkaat kuumuudesta korventuvat, ja vähän jää ihmisiä jäljelle.

Jumalan sana kehottaa siis minua ja sinua tällä hetkellä:

7. Sen tähden, niin kuin Pyhä Henki sanoo: "Tänä päivänä, jos te kuulette hänen äänensä,
8. älkää paaduttako sydämiänne…

12. Katsokaa, veljet, ettei vain kenelläkään teistä ole paha, epäuskoinen sydän, niin että hän luopuu elävästä Jumalasta,
13. vaan kehottakaa toisianne joka päivä, niin kauan kuin sanotaan: "tänä päivänä", ettei teistä kukaan synnin pettämänä paatuisi;
14. sillä me olemme tulleet osallisiksi Kristuksesta, kunhan vain pysymme luottamuksessa, joka meillä alussa oli, vahvoina loppuun asti.

19. Ja niin me näemme, että he epäuskon tähden eivät voineet siihen päästä.

1. Varokaamme siis, koska lupaus päästä hänen lepoonsa vielä pysyy varmana, ettei vain havaittaisi kenenkään teistä jääneen taipaleelle.
2. Sillä hyvä sanoma on julistettu meille niin kuin heillekin; mutta heidän kuulemansa sana ei heitä hyödyttänyt, koska se ei uskossa sulautunut niihin, jotka sen kuulivat.
3. Sillä me pääsemme lepoon, me, jotka tulimme uskoon, niin kuin hän on sanonut: "Ja niin minä vihassani vannoin: 'He eivät pääse minun lepooni'", vaikka hänen tekonsa olivat valmiina maailman perustamisesta asti.

11. Ahkeroikaamme siis päästä siihen lepoon, ettei kukaan lankeaisi seuraamaan samaa tottelemattomuuden esimerkkiä.
12. Sillä Jumalan sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka ja tunkee lävitse, kunnes se erottaa sielun ja hengen, nivelet sekä ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aivoitusten tuomitsija;
13. eikä mikään luotu ole hänelle näkymätön, vaan kaikki on alastonta ja paljastettua hänen silmiensä edessä, jolle meidän on tehtävä tili.
14. Kun meillä siis on suuri ylimmäinen pappi, läpi taivasten kulkenut, Jeesus, Jumalan Poika, niin pitäkäämme kiinni tunnustuksesta.
15. Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä.
16. Käykäämme sen tähden uskalluksella armon istuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon, avuksemme oikeaan aikaan.

Tällaisia vakavia ajatuksia tänä kauniina aamupäivänä.

Nyt menen vähän raivaamaan paikkoja, kun päivällä tulee kahvivieraita. Sitten sairaalaan ystävää tervehtimään ja toiseen sairaalaan Arin luo. Vähän ulkoilua, ja matkan suunnittelua.

Pelakuut voisi tuoda kohta kellarista ikkunalle odottamaan uutta kesää.

Niin kauan kuin aikaa on, istuttakaamme vielä omenapuu. Samalla on syytä tarkata ajan merkkejä.