Kategoriat: Muu kirjoitus

Pohjalaisessa 4.12.

Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita ja vahvoja kuin itse olen osallistuessani aikoinaan kuntoutukseen. Vaikka ryhmäni koostuikin ikäihmisistä, sain kuitenkin tukea, jota tarvitsin siinä tilanteessa. Osasin sanoa, mitä tarvitsen, ja sain lepoa ja rasitusta sopivasti.

Vaikka fysiikka olisikin huono, tulisi kokonaisuus ottaa huomioon. Jos yksinhuoltajalla on kotona pieniä lapsia, ja ikääkin on kertynyt, ei fyysinen rääkki ole ensisijainen tarve. Tämä ihminen tarvitsee lepoa, tukea, rohkaisua ja liikunnallisuutta voimien mukaan. Välttämättä kuntoutuja ei itse kykene sanomaan tarvettaan, mutta asiantuntijat ovat sitä varten, että ottavat selvää kokonaistilanteesta.

Kuntoutuja on se, joka päättää, mitkä hänen elämän arvonsa ovat: toisten pitää tulla sitä taakkaa kantamaan, eikä alkaa määrätä, mikä on asianomaiselle sopivaa, mikä ei. En tarkoita, että alkoholismia, väkivaltaa tms. pitäisi tukea, vaan arvoja, jotka tukevat ihmisyyttä.

Ei kaikkien pirtaan sovi se, että yhteiskunta hoitaa hänen lapsensa. On ihan oikeasti vielä niitä vanhempia, jotka itse haluavat huolehtia lapsistaan, kun nämä sairastuvat. Eivätkä kaikki halua murhata syntymätöntä lastaan, kuten minäkään en halunnut: rinnalle tuleminen ihmisen tarpeeseen on se, mitä tukea tarvitsevalle pitää tarjota.

Avioero ei myöskään ole kaikkien haluama ratkaisu, vaikka se meidänkin perheen kohdalla olisi aikoinaan helpottanut sosiaali-ihmisten työtä. Olimme ongelmallinen tapaus muka, kun asuimme eri osoitteessa, kun piti selvittää olemattomia tulojamme. Katsotaan vain mikä silmään näkyy, sen sijaan, että nähtäisiin pintaa syvemmälle.

Jos kuntoutuksen jälkeen on masentuneempi ja väsyneempi kuin ennen sitä, on kuntoutus epäonnistunut. Mielestäni kuntoutuslaitoksissa pitäisi kieltää kokonaan alkoholin käyttö. Perheet hajoavat, kun irtosuhteet rehottavat juopottelun myötä. Se, että muka jotain iloa pitää sairaan elämässä olla, on hölynpölyä, jos kuvitellaan, että irstailu sen ilon tuo. On kuntoutuslaitoksia, jotka ovat kuuluja em. toiminnan sallimisesta.

Tietysti on niinkin, että on turha kieltää esim. juopottelu kuntoutuksen aikana, jos ihmiselle ei ole tarjota mitään todellista tilalle. Ulkoisilla muutoksilla on häviävän pieni merkitys, jos ihmisen sisin ei muutu. Jos Jumalan todellisuus on hukassa auttajalta sekä autettavalta, kaikki muu on vain märkäpesäkkeiden laastarointia. Todellista muutosta ei synny, eikä eheytymistä tapahdu. 5 Moos 8 kertoo, mitä kansallemme on tapahtunut. Todellista "kuntoutusta" tarvitsee ihmisen sisin, joka kaipaa anteeksiantoa ja puhtautta.