Kategoriat: Muu kirjoitus

Pohjalaisessa 30.10.07, sekä Kalevassa ja Keskipohjanmaassa.

Kiitän Mårten Strengiä asiallisesta kirjoituksesta Pohjalaisessa 27.10. Hän varoitti sekä vanhempia että opettajia, päiväkotien ihmisiä ja kauppiaita halloweenin vietosta. Hän toteaa: - Se on `kuoleman juhla`, täynnä kauhua ja pimeyttä, demoneja, vampyyrejä, kummituksia ja okkultisia symboleja. Lisäksi hän sanoo, että vanhempien pitäisi ymmärtää, ettei pahan kanssa pidä leikkiä.

Allekirjoitan kaiken Strengin varoittelun, ja toivon, että vanhemmat, muut kasvattajat, mainostajat ym. heräisivät ajattelemaan. Lapset tarvitsevat turvaa ja syliä, eivät lisää pelkoa ja ahdistusta. Levottomuus ja häiritsevä käytös lisääntyvät sitä ruokkimalla. Jos ruokit ei-toivottavaa käytöstä tarjoamalla sitä lisää, se pahenee. Jos sen sijaan annat virikkeitä, jotka lisäävät toivottavaa käytöstä, ja palkitset siitä, lapsen on turvallista olla lapsi. Ei kai kukaan tahdo ahdistunutta, levotonta ja raivoavaa lasta.

Ei kannata uskoa kaikkea mainontaa ja lasten vaatimuksia. Aikuisen tulisi olla aikuinen ja ajatella järkevästi ja toimia myös vastuullisesti lasta ajatellen. Mieti, mikä tuo oikeasti iloa ja hyvää mieltä lapselle ja tarjoa sitä.

Olemme alkaneet työssäni tehdä koululaisten kanssa nukkeja kankaista, tikuista ja askartelupalloista.- munakennoista ym. sänkyjä ja tuoleja. Siis lapset ovat alkaneet: aikuisina kannustamme ja lisäämme tuulta purjeisiin rohkaisemalla ja kehumalla. On touhua ja iloa, kun luovuus saa siivet. Ei tarvita kaupallista neuvontaa, sillä lapsi keksii itse, kun hänelle annetaan siihen mahdollisuus.

Arvoisat vaatteiden kehittelijät: pois pääkallot ja luurangot lasten vaatteista ja tavaroista. Kenen mielestä ne ovat kauniita tai mukavan näköisiä? Jos aikuinen haluaa käyttää sellaisia, se on oma asia, mutta jätetään lasten kulttuuri rauhaan luurangoilta.

jk. Tämän version lähetin Keskip. ja Kalevaan; alkuosa hieman erilainen Pohjalaisessa.