Kategoriat: Muu kirjoitus

Pohajalaiseen lähetin, oli tänään. Viimeinen sana vaihdettu sanaksi "ei"

Naiset kerran vuodessa papa-kokeeseen, eikö niin! Sitä varten on varattava lääkäriaika. Vain lääkäri saa ottaa sen Vaasassa, näin minulle kerrottiin. Kuitenkin joukkotarkastuksen tekevät terveydenhoitajat viiden vuoden välein. Mitenkäs tämä selittyy?

Keskipohjanmaalla (näin kuulin) naiset saavat terveydenhoitajan ottamaan papa-kokeen.
Yhteiskunnalle tulee huomattavan kalliiksi käyttää lääkäriä tähän touhuun, kun terveydenhoitajat osaavat tehdä sen takuuvarmasti. Miksi moinen typeryys on siis käytössä Vaasassa?

Terveydenhoitajat ovat naisia, joiden luo on helpompi mennä, kun taas lääkäri on usein mies. Monella jää käymättä kokeissa sen takia. Sairaudet pahenevat, jos niitä ei huomata ajoissa, ja taas yhteiskunnalle tulee lisää laskua ihmisen kärsimyksistä puhumattakaan.

Jos vastaavanlaisia tutkimuksia pitäisi tehdä miehille, he eivät suostuisi. Voin kertoa, että naisetkaan eivät ilahdu tästä käytännöstä.

Kun päättäjät luottavat omaan viisauteensa, se koituu tyhmyydeksi. Ennen oli lääkäreitä terveysasemilla, vaikka ulkoiset puitteet olivat vähemmän juhlavat. Nyt työterveysasemalla sihteerit istuvat hienojen lasiseinien takana, eikä lääkäreitä näy mailla halmeilla. Ja näilläkin sitten teetetään tutkimuksia, jotka olisivat terveydenhoitajien hoidettavissa. Keisarin uudet vaatteet tulevat mieleen, ja sadut muutenkin.