Kategoriat: Muu kirjoitus

Pohjalaisessa 24.3.07

Äänestyspaikalla oli perinteiseen tapaan paperipäällysteisiä karkkeja kiitokseksi äänestäjille. Kun sitten kävelin kirjastosta, joka onkin ihan hyvä ennakkoäänestyspaikka, karkkipapereita oli pitkin matkaa. Tiedoksi vaan, että suurin osa oli ottanut sinivalkoraitaisen karkin punavalkoisen asemesta.

Minkä johtopäätöksen asiasta voi tehdä? Ensiksikin äänestäjät ovat kaikki täysi-ikäisiä. He ovat siis roskaajia, ja välinpitämättömiä ympäristön siisteyden suhteen. Saatamme kuvitella, että nuoret ja lapset heittelevät roskat minne sattuu, mutta he tekevät vain sitä, mitä näkevät aikuisten tekevän.

Joskus ulkomailla käydessäni ihmettelin sotkuista luontoa tai kadun vieriä. Vieraassa paikassa katselee eri silmin ympäristöä. Minkälainen Vaasa mahtaa olla vieraan silmissä? Ainakaan emme soi sanoa, ettei ole roskiksia. Ja vaikkei olisi juuri siinä paikassa, missä kuorimme karkit papereistaan, niin jokaisella lienee ainakin yksi tasku, jossa voi roskansa kuljettaa.

Sinänsä olematon asia tällainen karkkipaperijuttu. Mutta sanotaan, että merikin syntyy pienistä puroista. Joka on vähässä väärä, turtuu ja isotkaan vääryydet eivät tuota tuskaa. Opeta lapsi oikealle tielle, niin hän ei vanhanakaan siitä poikkea. Ihmisen tuhoava lumivyörykin lähtee pienestä lumipallosta. Asioiden ydin voi olla näkymätön, mutta seuraukset ovat kaikkien nähtävillä.