Kategoriat: Muu kirjoitus

lähetin Keskipohjanmaahan, Pohjalaiseen, Sanaan, Kalevaan.1.12.06. Ei tiettävästi ole julkaistu, mutta tässä se tulee

Jokainen liitto on omanlaisensa, mutta niin kuin ihmistyyppejäkin on samanlaisia, uskon, että on myös samantyyppisiä avioliittoja. Tuon esille erään "avioliittoversion", jonka uskon olevan aika yleinen pääpiirteissään. Tämä ei siis kerro kenenkään tietyn pariskunnan liitosta; ei edes omastani.

Vaimo on tehokas, sosiaalinen ja hoitaa asiat mallikkaasti. Mies on kiltti, työssään kenties johtavassakin asemassa. Kotona mies antaa vaimon määrätä kaapin paikan, koska vaimo näyttää tekevän sen mielellään. Mies tekee mielellään niin kuin vaimo sanoo, koska tämä näyttää tietävän mitä tahtoo. Ehkä mies on vähän laiskakin, kun töissä jo pitää olla pomo. Antaa sitten vaimon olla sitä kotona, kun tämä hallitsee kotihommat.

Vaimo on Raamatunkin mukaan kuitenkin se heikompi astia. Hän voi olla tekevä, osaava ja kaiken hoitava. Mutta tehokaskin vaimo kaipaa miestä, joka sanoo viimeisen sanan, ottaa perheenpään roolin. Myös hengellisissä asioissa! Mies kyllä rukoilee ja lähtee tilaisuuksiin, kun vaimo sanoo, että rukoillaanko, mennäänkö. Mies on siis nöyrä ja tyytyväinen, ja ihmettelee kenties, kun vaimo ei tahdo olla mihinkään tyytyväinen ; ei ainakaan mieheensä, vaikka mies yrittää tehdä niin kuin vaimo käskee! Vähitellen vaimo alkaa nalkuttaa, ja ehkä katkeroituu. Mies vetäytyy.

Tilanteesta on poispääsy. Ei vaimo tahtoisi määräillä. Hän kyllä tekee sen, kun mies ei "ota palloa". Mutta ei hän nauti siitä. Hän haluaisi olla pikkuvaimo, joka saa olla vahvemman suojeluksessa. Vaimo haluaisi, että mies ottaisi paikkansa, ei olisi perässä vedettävä, kiltti ja alistuva, vaan sanoisi oman mielipiteensä. Ylipäänsä puhuisi enemmän. On ärsyttävää olla nalkuttava ja piikittelevä, kun toinen on useimmiten se kiltti ja kunnollinen; siltä vaimosta tuntuu. Mieskin voisi ärähtää joskus, jos aihetta on, ja lopettaa vaimon turhat vikinät.

Ehkä avioliitossanne on tarkistuksen paikka. Väliaikahuolto. Se kannattaa tehdä. Avioliitto on niin tärkeä ja merkittävä ihmissuhde, että sen eteen kannattaa tehdä työtä.