Kategoriat: Muu kirjoitus

(pohjalaisessa)

Jos sinulla on yksikin hyvä ystävä, voit olla kiitollinen. Ystävyyttä ei voida mitata rahassa.

Ystävyys voi syntyä hetkessä, kun sukulaissielut tapaavat. Yleensä kestävään ystävyyteen kasvetaan yhteisten kokemusten kautta. Samanlaiset elämäntilanteet ja kohtalot edesauttavat ystävyyden syntymistä. On ihanaa puhua asiasta, jonka toinen ymmärtää ilman selittelyä, ja suunnilleen samalla lailla.

Parhaimmillaan ystävyys on sitä, että voit olla juuri sellainen kuin olet. Ei tarvitse koko ajan suodattaa ajatuksiaan, voiko tätä sanoa vai ei. Ei tarvitse tulkita toisen puhetta mielessään, mitähän se tuollakin oikeastaan tarkoittaa. Ystävän puheen kuulee niin kuin se sanotaan, ja itse tulee ymmärretyksi. Tällainen ystävyys hoitaa ja siunaa ihmeellisesti.

Tapasin pitkästä aikaa hyvän ystävättären. Sää oli kalsea, joten istuimme autossa ja söimme eväitä ja joimme kahvia. Lempipaikalla Päivärannan ränsistyneen saunan päädyssä ei tarennut tutista. Koska sää oli kalsea, istuimme autossa evästellen. Ei tarvinnut miettiä, ovatko eväät sopivia, tai millaista maisemaa toinen haluaa katsella. Oli selvää, että meri täytyy näkyä auton ikkunasta, ja eväät on sekalaista mitä-sattui-löytymään -tyyliin. Puhetta jatkettiin siitä mihin oli viimeksi jääty. Yhteydenpidon katkot eivät ole este ystävyydelle. Saa olla vapaa.

Luonteiden erilaisuuskin on rikkautta. Itse olen oppinut, että auton peräluukussa voi hyvin olla marjanpoimuri läpi vuoden: siellä se on valmiina odottamassa! Samoin retkihattu ja paistinpannu on syytä pitää läpi vuoden mukana. Vastaavasti ystäväni on oppinut tarkkailemaan bensan hintaa; se taas ei ole hänen luonteelleen ominaista.

On asioita, joita emme saisi pitää itsestään selvinä niiden valtavan merkityksen tähden. Eräs niistä on pitkä ystävyys. Oma perhe on tärkeä asia, mutta olipa perhettä tai ei, tosiystävyys kantaa monien vaikeuksien yli ja on suuri ilo.

Paula Hakkola, Vaasa