Kategoriat: Muu kirjoitus

Lähetetty Ilkkaan 6.1.06

Lapset osaavat vedättää vanhempiaan. Jos vanhemmat ovat eri mieltä, lapsi tietää tunkea siihen väliin ja saa tahtonsa läpi. Siksi vanhempien olisi tärkeä tukea toistensa mielipiteitä. Ja lapsi tarvitsisi molemmat vanhemmat, koska kasvatustyö on hyvin vaativaa ja uuvuttaa työtä. Varsinkin omien lasten. Tiedän sen omasta kokemuksesta. Monesti on vaikea päättää salliako vaiko kieltää. Ajan myötä vasta näkee miten olisi pitänyt tehdä.

Vanhemmat ovat menettäneet tai luovuttaneet pois kasvatusvastuuta joka heille kuuluu. Se on samalla oikeus. Vanhemman tulee olla aikuinen, joka päättää perheessä. Sitä ei saa eikä voi tehdä lapsi, joka ei vielä ymmärrä, mikä on hänelle hyväksi. Tottahan lapsi haluaa kaikenlaista, mutta vanhemman tulee tietää rajat ja myös pitää niistä kiinni.

Lapset käyttävät tilanteita hyväkseen. Kuinka usein olet puhelimessa, kun lapsi tahtoo jotakin, ja lupaat kun et muuta voi siinä hetkessä? Kun puhelu loppuu, huomaat luvanneeksi jotain typerää. Itselleni käy usein niin! Tai kaverien läsnäollessa pyydetään jotain ja me vanhemmat emme kehtaa kieltää ettemme antaisi muka huonoa kuvaa itsestämme. Lapset siis osaavat. Kuitenkin meidän vanhempien pitäisi olla niitä kenkkuja, jotka sanovat ei, kun niin pitää sanoa.

Koululaiset ovat keksineet, että kun vanhemmat tulevat hakemaan hoidosta, pyydetään kaveria mukaan. "Soita sen äidille!" Ja vanhemmat soittavat. On vaikea kieltäytyä, kun sekä lapsi että kaveri innoissaan ovat saaneet "hyvän"idean. Vanhempi voisi hyvin sanoa, etten ole ajatellut tänään kavereita. Perhe tarvitsee myös omaa aikaa. Jos on oltu töissä, koulussa ja hoidossa, on todella aika myös olla itsekseen hetken. Näitä on vaikea huomata kun on itse asian keskipisteessä.

Lasten turva on vanhempien aikuisuus. Jos vanhemmat eivät ota vastuuta, lapsi joutuu sen tekemään. Lapsesta tulee tyytymätön, turvaton ja vaikea. Meidän vanhempien on haettava tukea kasvatustyöhömme, jos emme itse selviä. Se ei ole häpeällistä, vaan se, että lapsemme kasvaa ilman turvaa jonka me voisimme antaa. Lapsella on oikeus turvalliseen lapsuuteen.

Paula Hakkola, Vaasa