Kategoriat: Muu kirjoitus

Moni mummo kaivelee huolestuneena kukkaroaan, ja pappa myös. Ennen kelpasivat villasukat joululahjaksi, ja niistä osattiin kiittää. Nyt lastenlasten toivomuslistoilla on tietokone tai muuta vähän pienempää. Hinnat ylittävät monen mummon tulotason. Lahjaksi kelpaa kyllä rahakin; alle satasesta ei kannata edes kiittää - siis lastenlasten mielestä. Eikä ehkä lastenkaan, sen puoleen.

Kovaa työtä tehneet vanhukset auttelevat lapsiaan liiankin kanssa. Hoitavat lapsia; mielellään sen tekevät. Hyvää hyvyyttään. Itsekin odotan sitä aikaa! Mutta lasten kiitollisuus on voinut unohtua: kaikki hyvä on itsestään selvää. Vanhempien kuuluu raataa hautaan asti heidän puolestaan.

Eräskin äiti oli murheissaan, kun oli auttanut lapsen perhettä isoin summin näiden rakentaessa, mutta ei edes kiitosta kuulunut. Eikä moni odotakaan kuin sitä pientä sanaa: kiitos! Itsekkyys, omaisuus ja kaikenlaiset himot sokaisevat. Osuvasti sanoo Saarnaaja kirjassaan: Joka rakastaa rahaa, ei saa sitä kylläkseen, eikä voittoa se, joka rakastaa tavaran paljoutta. Yltäkylläisyys on tuonut paljon ikäviä lieveilmiöitä.

Taitavat olla liiankin totta seuraavat vitsit: Mummo huokasi; viimeinkin saa levätä, kun onnistuin saamaan viimeisenkin lapseni vanhainkotiin! Tai alkoholistin kiukku äitiä kohtaan, joka oli päättänyt, ettei enää anna rahaa viinaan: Ensin hommaa lapsia, eikä sitten huolehdi näistä!

Mitähän jos lahjanantaja viettäisi tänä vuonna erilaisen joulun! Elämänsä rehkinyt voisi lähteä itse lomailemaan. Kertoisi suvulle, että tänä vuonna joululahjoja ei tipu. Ja lahjoittaisi niille, jotka osaavat arvostaa villasukkia ja leipäpalaa. Kohteita ei puutu, jos on halu tuottaa hyvää mieltä. Kun toisille jakaa, itsekin kostuu.

Lähimmäisenäsi voi asua yksinhuoltaja tai työtön, joka ilahtuisi kenties lahjasta; vaikkapa nimettömästä kirjekuoresta ilman lähettäjää. Itse sain kauan sitten sellaisen, ja olen siunannut lähettäjää! Ehkä oma tyytymätön lapsi jäisi miettimään omaa käytöstään ja vaatimuksiaan, kun Moppe jäisi ilman illallista!

Järjestöt keräävät rahaa jakaakseen joulupaketteja varattomille perheille. Olen kokenut sellaisenkin paketin saamisen ilon! Itku tuli lähimmäisen rakkauden kokemuksesta! Jos Jumalan tuli palaa sydämessäsi, tunnet myös lähetyskenttien tarpeet.

Meidän tulisi iloiten muistaa lähimmäisiämme, koska suurin lahja on meille jo annettu: Jumala antoi Herran Jeesuksen meille pelastajaksi. Sen lahjan vastaanottamisesta tulee sellainen ilo ja kiitollisuus, että tekee mieli jakaa omastaan.

Paula Hakkola, VAASA