Kategoriat: Muu kirjoitus

n. 1.9.05

Ihmetteletkö miksi olet väsynyt? Havaitset itsestäsi, ettet tahdo jaksaa mitään. Mutta kun ei ole muka mitään syytä uupumukseen!

Itse olen kamppaillut asian kanssa pitkään. Uupumuksen syyt voivat olla hyvin etäällä vuosien takana. Jos tänä päivänä on kohtalaisen helppo elämäntilanne, on vaikea keksiä, mikä väsyttää. Itselleni puolison vakava sairaus on elävää elämää, joten osaan kertoa siitä. Syitä voi olla monia muitakin.

Kun perheessä joku sairastaa vakavasti ja pitkään, siinä on syytä väsymykseen. Oletko kuunnellut useinkin rakkaan ihmisen hengityksen rohinaa miettien saako hän ilmaa? Tai oletko kulkenut säännöllisesti sairaalassa läheisen ihmisen vuoteen äärellä todeten, että tilanne jatkuu? Ei tarvitse olla montakaan tällaista vuotta, kun uupuu. Meillä niitä on parikymmentä. Tai ehkä olet menettänyt rakkaan ihmisen!?

Eräässä kirjassa vaikeasti sairas ihminen yritti kuvailla lähimmäiselle hirvittävää väsymystään, jolloin kuulija totesi ymmärtävänsä oikein hyvin: hänelläkin oli kerran ollut pää kipeä koko päivän, ja se oli kamalaa! Mitäpä siihen lisäisi!

Vertaistuki on mainio asia. Sehän tarkoittaa, että samaa kokeneet ihmiset tapaavat toisiaan tai ovat yhteydessä toisiinsa. Näin ei tarvitse selittää juurta jaksain ihmettelevälle kuulijalle tilannettaan, vaan toinen ymmärtää puolesta sanasta. Ymmärretyksi tuleminen on erittäin tärkeää, ja erityisessä tilanteessa oleva ihminen voi tuntea itsensä omituiseksi. Tuntuu ettei kenelläkään ole näin vaikeaa. Se ei toki ole totta, ja vertaistuen kautta voi tutustua moniin kohtalotovereihin.

Itseäni helpottaa, kun ymmärsin erään asian. Kun elämä on liian kauan liian raskasta, ihmisen voimavarastot imaistaan ihan tyhjäksi. Varastoja ei enää ole! Tämä on oma kokemukseni. Jotkut jättävät vuotavan laivan sen sijaan, että istuisivat itse reiän tukkeeksi! Minulla on ilo ja kunnia tuntea monia, joiden tapoihin ei kuulu perääntyä. Tämä sana ei sovi kaikille, sillä joskus on paettava henkensä, tai lasten hengen takia.

Ymmärrän hyvin miksi Raamattu kehottaa ihmistä miettimään elämän tärkeimpiä asioita ajoissa. Nimittäin kun pahat päivät tulevat; ne jotka eivät ihmistä miellytä, silloin ei enää jaksa välttämättä tärkeitä siirtoja: kaikki energia menee koossa pysymiseen.

Siispä nautin elämästäni vaakatasossa aina kun mahdollista! Luen hyviä kirjoja ja kiitän kaikesta hyvästä. Sairaalassa voin heittäytyä puolison viereen, ja ottaa vaikka unet! Arkiluovuus pitää hengissä meidät molemmat! Kiitollisuus on elämää ylläpitävä voima.

Paula Hakkola, VAASA