Kategoriat: Ajankohtaista

Kovin tuulista on. Se kuulemma liittyy otsonikadon lisääntymiseen. On odotettavissa myrskyjä ja muita luonnonilmiöitä. Olen ajatellut että luonto puhuu samaa kieltä koko luomakunnan kanssa: sekin huokaa.

Kouluvuosi alkaa olla lopuillaan. Tytär on selvästi innoissaan kun on enää osa koeviikkoa jäljellä, mutta ei mitään oppitunteja. Ja kuopus on hankkinut kuulapyssyn. Kellarissa sillä on hyvä harjoitella. Kova tuuli harmittaa: se hankaloittaa nuorten ultimaten peluuta; siinä kun heitellään kiekkoa - se muistuttaa isoa ruokalautasta. Esikoinenkin harrastaa sitä tätä nykyä! Ainoa on meikäläinen ja armeijaa käyvä Petri joilla on toisenlaiset urheilut. Tosin kyselin olisiko naisten harjoituksissa mahdollisesti tilaa tämän ikäiselle, mutta tytär valisti, että laji on nuori ja harrastajat myös. Mummoikäpolven pitäisi perustaa oma joukkueensa varmaan, jos tahtoisi. Mikään muu ei estä kuin todellinen innostuksen puute.

Viikon päästä työpaikkaani aletaan peruskorjata vuoden ajan. Kesäksi olen menossa päiväkotiin leipää tienaamaan. Lomaakin kai vietän heinäkuun puolella. Silloin olen lupautunut myös lastenhoitovastaavaksi avioliittoleirille. Apujoukkoja sinne kaivataan vielä! Syksyksi on töitä, mutta sen näkee sitten.

Sitoutumisen puutteesta kerrotaan joka taholla. Ei haluta mennä naimisiin kun ei uskalleta eikä haluta sitoutua. Ei oteta kantaa kun ei haluta olla erityisesti mitään mieltä, tai halutaan olla samaa mieltä niiden kanssa joita kulloinkin kannattaa suosia. On turvallista olla hyvää pataa kaikkien kanssa, kaiken varalta. Kaikenlaista selvää kannanottoa pidetään huonona. Täytyisi olla ympäripyöreä, mauton, hajuton ja kaikkea sulattava. Kaikki täytyisi sopia, kaikki täytyisi hyväksyä. Ei haluta tunnustaa, että olisi olemassa Totuus joka on ehdoton riippumatta miltä ihmisestä tuntuu. Totuus on useille se, mikä tuntuu hyvältä. Jokaisella on oma totuus. Ei ole ehdotonta totuutta, joka koskisi kaikkia.

Eräs sukulaismies sanoo mielestäni osuvasti työntekijöistä. On huonoja ja on hyviä lääkäreitä, opettajia, neuvojia, kauppiaita ym. Koulutus ei takaa sitä, että joku on hyvä tai huono. Työn voi aina tehdä hyvin tai huonosti. Voi kantaa vastuun siitä mitä tekee tai voi vain olla tekevinään ja kantavinaan vastuuta. Olen samaa mieltä. Koulutus ei takaa muuta kuin tietyt tiedon perusteet. Se ei kerro vielä mitään ihmisen työtaidosta. Työssä voi kehittyä, mutta tarvitaan koulutusta tiettyjen asioiden osaamiseen. Mutta vasta nämä yhdessä takaavat todellisen osaamisen.

"Jeesus puhui taas kansalle: `Minä olen maailman valo. Joka minua seuraa, ei vaella pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.`" Joh 8: 12