Kirjoittanut: Virkkunen, Sakari
Julkaistu: 1983
Julkaisija: Otava
Sivuja: 286
Suosikki: Tämä kirja kuuluu suosikkilistalleni
Arvostelut yhteensä: 1 kpl

  • 14.09.2023

    Sain kirjan jo sen julkaisuvuonna vanhemmiltani, onhan se kotipitäjän miehestä kertova. Kallion kuva oli lapsuudessani aina kotimme tuvan seinällä pitkän ruokapöydän takana ja jäi lapsen mieleen turvallisena.

    Seppo luki minulle kirjan ja se on erinomaisen hyvä. Kallio ajoi vähäosaisten asiaa, oli huolissaan ihmisistä, jotka joutuivat pois kodeistaan ja jättämään omaisuutensa viholliselle. Kansa lähti sitten yhtenä miehenä sotaan vihollista vastaan verisestä kansalaissodasta ankarasti kärsittyään, sillä he olivat saaneet ymmärrystä tilanteeseensa. Kallio oli tärkeä lenkki kansallemme juuri tuossa tilanteessa presidenttinä, vuosina 1937-1940.
    Kallion kausi on yksi Suomen historian merkittävimpiä ja dramaattisimpia, Virkkusen sanoin. Hänen keskeinen elämäntyönsä ajoittui presidenttikautta edeltäviin vuosiin.
    Kallion kuolema Helsingin rautatieasemalla oli sekin hyvin koskettava. Hän halusi tuona päivänä pukeutua frakkiin ja susiturkkiinsa lähtiessään kohti Nivalaa, presidentti Rytin jatkaessa presidenttinä. Häntä kävivät kaikki ystävät ja virkakunta hyvästelemässä, kuten myös asemalla olivat suuret joukot. Hän taisi aavistaa lähtönsä, sillä tyttären häätkin pidettiin presidentin linnassa vähän ennen Nivalaan lähtöä. Luulen, että näin Kyösti Kallio halusikin lähteä, virkansa ja tehtävänsä täyttäneenä ja hyvästeltyään hänelle tärkeät ihmiset. Koskettava elämänkuvaus.