Kategoriat: Ajankohtaista

Kaksi kuukautta sitten varasin ajan neurologille kuultuani, että tämä on hoitanut myös migreenipotilaita 30 vuotta. Tämän pari kuukautta olen prosessoinut tilannettani melkeinpä yötä päivää. Tänään olimme kyseisellä lääkärillä yhdessä Sepon kanssa. Opin jo kauan sitten Arin kanssa, että tärkeissä asioissa on syytä mennä toisen ihmisen kanssa lääkärin vastaanotolle. Näin ei jää omaan varaan se, mitä siellä puhutaan eikä unohdu mitään tärkeää. Ja Seppo sai kuulla lääkäriltä samat asiat kuin minäkin, ei tarvitse selittää.

Olipa se asiallinen ja hyvä reissu!

Olen pitänyt päiväkirjaa syömistäni lääkkeistä sekä oireistani pitkän aikaa. Niinpä minulla oli näyttää, montako kertaa kuukaudessa minulla on ollut migreeni ja syömäni lääkkeet. Lisäksi olin piirtänyt kuvan olotilastani:

- Toisessa seison huoneessa, jossa pää ulottuu lähes kattoon. Heti kun teen ylimääräisen liikkeen, ihan sama minkä, pää osuu kattoon ja migreeni alkaa.

- Toisessa kuvaan päiviä, jolloin olen mielestäni kunnossa (20-30%); sumupäiviä on noin 30% kuten myös tihkusadetta. Kaatosadetta on onneksi vain noin 10%:n verran oman käsitykseni mukaan. Lääkäri kiitteli kovasti kuvauksia tilastani ja kirjoitti ylös tietoja B-lausuntoa varten.

Olin ollut yhteydessä

Aamukahvit Seinäjoen asemalla Sepon lempimukeista

tuttavaan, joka on käynyt kyseisellä neurologilla ja kuulin jo häneltä biologisista lääkkeistä, jotka ovat täsmälääke migreeniin. Niin sanotut estolääkkeet ovat kaikki tarkoitetut esim. verenpaineeseen tai kipuun tai muuhun, ja niitä määrätään, koska ne saattavat auttaa migreenin oireisiin. Herrala totesi, että yleensä lähes kaikki käyttäjät (en muista oliko kaikki, vai lähes kaikki) lopettavat estolääkkeen vuoden sisällä lääkkeen aloittamisesta.

Biologiset lääkkeet ovat täsmälääke migreeniin. Ne tehoavat suoraan siihen ongelmaan, mikä aiheuttaa migreenin. Lääke ikään kuin alkaa siivota päätä sisältä. Mitään haittavaikutuksia näillä lääkkeillä ei ole todettu olevan ja niitä on käytetty maailmalla jo paljon.

Lääkäri kertoi,

että hän sai viestin 38 vuotiaalta potilaalta, joka ei voinut opiskella, ei perustaa perhettä eikä mitään migreenin takia. Aloitettuaan keväällä tämän lääkkeen, hän oli kirjoittanut, että kahteen kuukauteen ei ole ollut migreeniä. Ja että hän on 20 vuoden jälkeen ensi kertaa matkustanut yksin Helsinkiin ja istuu siellä kahvilassa nauttimassa.

15% biologista lääkettä käyttävistä paranee täysin oireettomaksi. 65% saa vielä jotain oireita, mutta 10% ei saa apua. Mutta jos tämä ensimmäinen lääke ei toimi, muitakin on olemassa, ja koko ajan tulee uusia lääkkeitä ja jopa tablettihoitoa on tiedossa, mutta se ei ole vielä Kelan korvauksen piirissä, kuten edellä mainitut, jotka otetaan injektioina. Samanlainen kynäpiikki kuin epi-pen -lääkkeessä, joka on oltava vaikeasti allergisten lasten (ja aikuisten?) mukana aina. Seppo on rauhallisempi pistämään, joten hän saa hoitaa sen homman. Harjoittelimme lääkärin luona pistämistä.

Hyödynsin kaurahiutalepakettia tilaston tekoon

Jotta biologisen täsmälääkkeen migreeniin voi saada,

siihen on tietyt kriteerit. Lääkärin on todettava, että potilaalla on kyseessä todella migreeni, ja minun tapauksessani se on krooninen ja vaikea. Lisäksi on oltava kokeiltuna kahta eri estolääkettä; minä olen sen tehnyt enkä saanut niistä apua. En muista, oliko vielä muuta.

Koska minä tarvitsen

apua, haluan aloittaa kyseisen lääkkeen. Se on kallista, mutta kun omakustannushinta on tullut täyteen, lääkkeen saa ilmaiseksi. Tätä varten lääkäri tekee hakemuksen Kelaan ja parin viikon päästä lausunto pitäisi olla valmis. Sen jälkeen voin tilata lääkkeen apteekista ja saan sen seuraavana päivänä.

Tässä pääpiirteittäin reissun anti. Jonkun kuukauden kuluttua lääkäri soittaa ja sovimme jatkotoimenpiteet sen mukaan, onko lääke auttanut. Kela korvaa lääkkeen 6 kuukauden ajalta, ja sen jälkeen jatkon, jos lääke tepsii.

Lääkäri arveli, että voin jättää joitakin lääkkeitäni pois käytöstä sen jälkeen, kun tämä lääke alkaa purra. Jää nähtäväksi.

Menimme Seinäjoelle

junalla. Se oli helppoa, sillä lääkärikeskus sijaitsi ihan aseman lähellä. Tai olisi ollut helppoa, mikäli olisin katsonut osoitteen oikein. En ollut katsonut. Joten seikkailimme kysellen ja nettikarttaa tutkien löytämättä mokomaa paikkaa. No, löytyihän se ja vielä hyvissä ajoin. Tietenkin kyltti oli isoin kirjaimin rakennuksen seinällä ja olimme hiippailleet sen ohi monta kertaa. Onko minulla tosiaan näin eksyttävä vaikutus? Toisella kertaa nauroimme makeasti, kun menimme johonkin liikkeeseen (paitoja #operaatiojoulunlapsi2023 ) ja seisoimme molemmat ovien edessä - punaisella puolella, jotka ovet aukeavat ulospäin. Hölmöläisten hommaa.

Olin kai hillittömällä

päällä lääkärissä käynnin jälkeen, helpotus teki herkäksi. Kun jonotimme pitseriaan, luin oven pielestä, että paikassa on rauhoittava videovalvonta, se olisi ollut paikallaan. Hmmh, kyseessä olikin rauhoittavan sijaan nauhoittava. En tiedä, mitä poika tiskin takana mahtoi ajatella hohotuksestani.

Tänään ei ole vielä

ollut migreeniä, mutta jos se tulee aamulla, niin harmi, sillä menisin mielelläni messuun. Onneksi minulla ei ole kuitenkaan vastuita, joten jään kotiin, jos tilanne vaatii. Kiitosaihe minulla on se, että apua migreeniini on olemassa. ja rukousaihe on se, että lääke auttaisi minun tapauksessanikin. Jos ei tämä ensimmäinen lääke, niin sitten jokin muu.

Kiitos, arvoisa lukijani, jos huokaiset Jumalan puoleen minun puolestani! Ja kerron toki jatkossa, miten käy, sillä kirjoitukseni avulla toivon muidenkin saavan apua, sillä migreeni on todella invalidisoiva sairaus.

Siunattua viikonloppua sinulle!

jk. Voit lukea netistä lisää aiheesta!