Kategoriat: Muu kirjoitus

Tänään lauantain Pohjalaisessa

Dementia, altzheimerin tauti tai jokin muu sairaus voi muuttaa ihmistä niin, että kontrolli häviää. Iloinen muuttuu synkäksi, sulkeutunut avoimeksi, hiljainen äänekkääksi. Siinä kysytään läheisiltä kärsivällisyyttä ja viisautta hoidon ja kaiken suhteen.

Jo nuorena suljemme mielellämme ikävät ja vaikeat asiat sisäämme, ja arvelemme, että siellä pysyy. Kun tulevat sairaudet, tilanne voi muuttua. Kätketty tulee esiin. Niin sanoissa kuin käytöksessä. Jos oma mielipide ei koskaan pääse kuuluville, se voi vaatia esiin tuloa myöhemmällä iällä.

Eräs keski-ikäinen rouva jäi töistä pois hoitamaan iäkästä äitiään. Näin äiti saisi asua kotona rakkaittensa keskellä. Kaunis ajatus, mutta sitä oli mahdotonta toteuttaa. Joka kerta, kun tytär tuli äidin käden ulottuville, äiti löi tätä niin lujaa kuin pystyi. Vanhuus oli tullut, sairaudet sen mukana. Mikä lie aiheutti vihan purkaukset, sillä mummo oli ollut ikänsä kiltti ihminen. Vai sekö olikin syynä? Niin pistettiin mummo vanhainkotiin ja tytär palasi työhönsä.

Oma mummuni muisteli ikääntyessään jatkuvasti vanhoja asioita. Hän keitti työmiehille kahvia, laittoi ruokaa, kylvi varhaisperunaa. Välillä hoputti tyttöjä töihin ja miniää pellolle. Sitä mitä elämä oli ollut täynnä, sen hän muisti myös vuodepotilaana viimeisiä vuosinaan.

Katkeruudesta sanotaan, että se jäytää kuin syöpä. Voisiko se olla aiheuttamassa väkivaltaista ja rumaa käytöstä vanhuudessa? Kiitikö elämä ohi, kun ihminen odotti parempaa työtä, elämänkumppania, asuntoa tai muuta, eli elämä ei täyttänyt odotuksia? Jos vanhana huomaakin odottaneensa vääriä asioita, etsineensä katoavia aarteita?

Myös anteeksiantamattomuus tuhoaa ihmistä. Muuan 60vuotias nainen sairastui, eikä elinaikaa luvattu kuin pari kuukautta. Hän halusi ripittäytyä sielunhoitajalle, ja kertoi ripissään asioita, joita ei ollut koskaan elämässään paljastanut kenellekään. Tuntien keskustelujen ja rukouksen jälkeen hän vapautui ja eli sen jälkeen yli 90vuotiaaksi. Totuus teki vapaaksi.

Kenties totuus huutaa julkitulemistaan myös vanhusten elämässä?