Kategoriat: Muu kirjoitus

Opetus sitoutumisesta nuorille aikuisille 28.11.2007

Jumalan Sana tuli kansallemme satoja vuosia sitten. Sen merkitys on valtava koko kansaamme ajatellen. Ihmiset oppivat lukemaan katekismuksen, Raamatun ja varmaan virsikirjankin avulla. Äidit veisasivat työtä tehdessään ja näin lapset oppivat Jumalan sanaa ja sisäistivät sen. Kansa sisäisti käskyt selkärankaansa, vaikka sitten eivät olisi ns. uskovia olleetkin. Työnteko, rehellisyys, toisen auttaminen ja kunnioittaminen opittiin. Jumalan sana sen vaikutti.

Sotiemme aikana Raamattu osoitti voimansa, tai Jumala sen teki Sanansa lupausten kautta. Kansamme sai ihmeellistä apua, nousi sodan jälkeenkin jaloilleen ihmeellisellä tavalla.

Kuitenkin kävi kuten Raamattu varoittaa. 5 Moos 8: -

10. Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, niin ylistä Herraa, sinun Jumalaasi, siitä hyvästä maasta, jonka hän on antanut sinulle.
11. Varo, ettet unhota Herraa, sinun Jumalaasi, ja muista noudattaa hänen käskyjänsä, oikeuksiansa ja säädöksiänsä, jotka minä tänä päivänä sinulle annan.
12. Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, kun rakennat kauniita taloja ja asut niissä,
13. kun karjasi ja lampaasi lisääntyvät ja kun hopeasi ja kultasi lisääntyy ja kaikki, mitä sinulla on, lisääntyy,
14. niin älköön sydämesi ylpistykö, äläkä unhota Herraa, sinun Jumalaasi, joka vei sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä,
15. kuljetti sinua suuressa ja hirmuisessa, myrkyllisten käärmeiden ja skorpionien ja kuivien, vedettömien maiden erämaassa, vuodatti sinulle vettä kovasta kalliosta
16. ja antoi erämaassa sinulle mannaa syödä, jota sinun isäsi eivät tunteneet - nöyryyttääksensä ja koetellaksensa sinua ja lopuksi sinulle hyvää tehdäksensä.
17. Älä ajattele sydämessäsi: 'Oma voimani ja oman käteni väkevyys on hankkinut minulle tämän rikkauden',

Nyt elämme Suomessa, jossa on asetettu koko Jumalan sana kyseenalaiseksi: - Onko Jumala todella sanonut (kuten käärme sanoi Eevalle). Jeesus sanoi: - Te eksytte, kun te ette tunne kirjoituksia. Tämän päivän nuoret, siinä missä keski-ikäiset ja vanhatkin ovat menneet keskimäärin siihen lankaan, että mikä itsestä tuntuu hyvältä, sen täytyy olla oikein. Mikä tuo onnellisuutta, sitä voi harrastaa ja tehdä.

Mukanani on sininen ja punainen lanka, jotka yritin kietoa yhteen; mies ja nainen. Kahta lankaa ei voi kierittää yhteen niin että ne pysyisivät. Tiedän aviopareja, jotka pitkän yhteisen elämän jälkeen sanovat toisilleen katuvansa, että ovat toisensa ottaneet, ja jotkut jopa eroavat juuri ennen kuolemaansa. Tämä on osoitus siitä, että eletään omassa varassa. Ei ole rakkautta ihmisellä, ja toiseen pettyy, sille ei voi mitään.

Israelissa voi nähdä ortodoksijuutalaisia, jotka ovat sitoneet Raamatun lauseita käsiinsä ja vissiin otsaansakin, en ole varma. Tällä he haluavat toteuttaa sitä Jumalan sana, että sido Hänen sanansa sydämeesi, ja käsivarteesi tms. Kuitenkin uskon, että Jumala on tarkoittanut sanansa olevan sydämessämme siten, että kun teemme mitä hyvänsä, hänen sanansa ohjaa käytöstämme.

Se pystynkö sitoutumaan toiseen ihmiseen, riippuu siitä, olenko sitoutunut Jumalaan. Raamattu sanoo, että kolmisäikeinen lanka ei helposti katkea. Minulla on mukanani köydenpätkä, jonka ympärille olen sitonut punaisen ja sinisen langan. Ne kuvaavat tietysti Jeesusta, miestä ja naista. Saarnivaara sanoo, että se kolmas lanka, Jeesus, on vahvin. Se on varmasti totta. Tämä kuva on jatkuvasti silmien edessä omassa avioliitossani: olemme pitkään rukoilleet mieheni kanssa, että pidä meidän avioliitto avioliitto yllä. Ja Hän sen tekee takuuvarmasti. Hän tuo myös onnen liittoomme.

Mailis Janatuinen puhuu puutarhasta jossain kirjassaan. Puutarha on ihmisen sisimmässä oleva tila, johon kuuluu myös seksuaalisuus. Sitä täytyy hoitaa ja vaalia erityisen tarkasti. (Olen lisännyt omia ajatuksiani hänen ajatuksiinsa). Kun nainen ja mies kohtaavat ja alkavat tutustua toisiinsa, on tärkeää missä järjestyksessä se tapahtuu: rakennetaanko ensin suoja-aitaa puutarhalle, ja sitten mennään yhdessä sen suojaan, eikä mikään metsänpeto tai myrsky voi sinne ulottua, kun se on tarkasti aidattu. Aidat ovat siis tietenkin niitä yhdessä löydettyjä elämän suuntaviivoja, arvoja, asenteita, toisen tuntemusta ja näiden kautta syntynyttä yhteyttä ja rakkautta. Puutarhan ihanuus korostuu, kun tunnetaan toinen henkisesti hyvin, hänen tapansa, sukunsa, arvonsa.

Katekismus osattiin joskus ulkoa, en tiedä kuinka moni myös noudatti sitä elämässään. Mutta sen sisäistänyt tietää silloin, kun tekee syntiä. Kuudes käsky sanoo näin:
-Älä tee aviorikosta, älä tee huorin.
Luen pätkän uudesta katekismuksesta, joka jaettiin kaikkiin koteihin jokin vuosi sitten.
"Avioliiton suojelemisen vaatimus koskee sekä omaa että toisten avioliittoa. Käskyn piiriin kuuluu ihmisen koko elämänkaari. Rakkaudesta ja vastuusta irrotettu seksuaalisuus orjuuttaa ihmistä ja vahingoittaa sekä häntä itseään että toisia."

Jeesus vertaa seurakunnan ja miehen ja naisen avioliitossa toisiinsa. "Tämä salaisuus on suuri: minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa". Minusta tuohon sanaan on kätketty paljon enemmän kuin yhtäkkiä arvaammekaan.

Luen otteita erään nuoren seurustelusuhteesta. Siitä, jossa hän toimi vastoin Jumalan tahtoa ja itseään sekä sen jälkeisestä, joka etenee Jumalan tahdon mukaan ja tuo onnen. Aiempi suhde toi häpeää ja pahaa oloa. Uusi suhde on toisella pohjalla: se perustuu yhteiseen rukoukseen, Jumala-suhteen hoitamiseen, toisen kunnioitukseen ja kasvavaan rakkauteen, joka etenee oikeassa järjestyksessä.