Kategoriat: Muu kirjoitus

Sosiaaliset taidot ovat avain ystävyyssuhteisiin. Tottelemattomuus voi olla avain epäsosiaalisuuteen; tuossa muutama ajatus eräältä kurssilta.

Sääntöjen pitäminen ja rajojen sisällä pysyminen käy nykylapselle yhä vaikeammaksi. Samoin on aikuisten laita. Ihminen haluaa pystyttää enenevässä määrin omia aitauksiaan, joita hän yksin hallitsee. Ei suostuta siihen, että minun tulisi noudattaa yhteisiä sääntöjä. Vanhempien kunnioitus vähenee, itsekkyys lisääntyy. Nämä ovat ajan merkkejä.

Mielenkiintoinen ajatus kurssilla oli, että 8 ikävuoteen mennessä lapsen tulisi oppia tottelemaan. Muuten hänen on vaikea saavuttaa elämässään menestystä, sosiaaliset suhteet kärsivät. Minäkeskeinen lapsi ei saa kavereita. Kuka haluaa leikkiä sellaisen kanssa, joka määrää kaikesta eikä huomioi muita; ei kukaan!

Monet vanhemmat tottelevat hämmentyneinä jälkikasvuaan ja yrittävät toteuttaa näiden toiveita ja oikkuja, jotka vaihtelevat jatkuvasti. Ei vanhemman tarvitse lähteä mukaan sellaiseen oravanpyörään. Vanhemman tulee olla aikuinen, joka sanoo miten toimitaan ja ottaa vastuun. Lapsi kokee itsensä turvattomaksi, jos hän joutuu sanelemaan menemiset ja tulemiset. Aikuinen voi luulla, että lapsi on onnellinen, kun tämä otetaan huomioon siten, että lapsi määräilee menot, tulot, syömiset ym. Niin ei ole: lapsi kantaa silloin vastuun joka kuuluisi aikuiselle. Mistä lapsi voisi tietää mikä hänelle on hyväksi? Ei hänellä ole siitä vielä kokemusta; aikuisella pitäisi olla.

Aikuisen tulee kestää lapset kiukuttelu ja uhma. Vain sitä kautta lapsi voi irrottautua vanhemmista. Vanhempien tehtävä on aiheuttaa lapselle pettymyksiä. Jos vanhemmat haluavat olla ns. kilttejä ja ymmärtäväisiä loputtomiin, niin viranomaiset joutuvat sitten olemaan rajan laittajia. Lapsi kunnioittaa ja arvostaa vanhempia, jotka seisovat vakaasti omien sanojensa takana, eivätkä kysele lapsen hyväksyntää siihen. Kun lapsi itse on aikuinen, hän antaa palautetta. On jaksettava odottaa hyvän tuloksen näkymistä.

Lapsen kasvatus on pitkä prosessi, n. 20v. Sen ajan jälkeen vasta nähdään, kykeneekö nuori seisomaan omilla jaloillaan. Jos pohja on kestävä, eikä notku ja horju, nuori haluaa samaistua siihen ja hänellä on turvallinen malli oman perheen muodostamiseen. Perustus elämälle voidaan rakentaa monenlaisista aineksista. Talon rakentajakin noudattaa rakennuspiirustusten ohjeita. Miksi sitten ihminen haluaa rakentaa ilman Suunnittelijansa ohjeita?

Paula Hakkola, Vaasa