Kategoriat: Muu kirjoitus

5/97

Nimimerkki "Hannes Hankala" kirjoitti syntipukiksi joutumisestaan. Toisten virheet jäävät huomaamatta, kun on yksi joka laitetaan syylliseksi kaikkeen. Ja yksin on vaikea puolustautua. Ihminen on läpeensä paha: hän pystyy syyttämään toista, vaikka olisi itse syyllinen samaan. Yhteishenki perustuu sairaalle pohjalle tässä tapauksessa. Näin on tapahtunut kautta aikojen. Raamattu kertoo kuinka kaksi vihamiestä ystävystyi, kun saivat Jeesuksesta yhteisen vastustajan. Luuk 23:12

Minä kirjoitin päinvastaisesta tapauksesta: ihmisestä joka yksin terrorisoi koko työyhteisöä. Toiset mahdollistavat sen, kun eivät puutu asiaan. Näinköhän Hitlerkin onnistui toimissaan! Tämä työyhteisö kokee yhteenkuuluvuutta, kun on yksi jota yhdessä mollataan - vaikkakin selän takana. Arat ja kiltit eivät uskalla sanoa suoraan, vaan ovat hiljaa kun pitäisi aukaista suunsa. "Hanneksen" elämään voin vaikuttaa olemalla itse avoin ja suostumatta panetteluun ja muihin pimeyden tekoihin.

Näitä molempia työyhteisöjä lienee paljon. Asiasta on syytä kirjoittaa ja puhua.

Paula Hakkola