Kategoriat: Muu kirjoitus

Kirjoitus on julkaistu ennen 19.04.2005 eikä tarkkaa julkaisuajankohtaa ole tallennettu.

Matin elämä oli rankkaa. Maija komenteli häntä alituiseen. Hän ei osannut tehdä mitään oikein. Mustasukkainenkin Maija oli, niin että Matin piti vähitellen lopettaa ne muutamat luottamustoimet, joihin hän osallistui. Ei jaksanut selittää ja vakuuttaa, kun ei ollut mitään selittämistä. Joskus Matti kyllä ajatteli, että samahan olisi mitä tekee, kun toinen ei kuitenkaan ymmärrä tai usko mitä hänelle sanoo.

Paha oli olla Maijallakin. Oli vaikea luottaa Mattiin tai kehenkään. Maijan kokemus oli, että ihmiset ovat kieroja. Ahdisti, kun Matti kuitenkin oli vierellä pysynyt jo vuosikymmeniä. Olihan heillä hyviäkin hetkiä, mutta usein molemmat kokivat suunnatonta yksinäisyyttä ja pettymystä tietämättä mistä on kysymys. Tuli riitoja ja vihamielisyyttä.

Lapset siinä kasvoivat miten kasvoivat. Vaikea heitä oli rakastaa, kun ei ymmärtänyt, mitä nämä milloinkin olivat vailla. Eikä ymmärtänyt, miksi välillä vihakin pyrki esiin, vaikka lapset eivät mitään sellaista tehneetkään, että vihata olisi pitänyt.

Voiko Matin ja Maijan elämä muuttua? Onko mitään mahdollisuutta tasapainoiseen ja hyvään elämään?

Paraneminen on mahdollista, mutta ei ilman kipua ja itkua. Voi olla vaikeaa antaa anteeksi itselle ja muille. On uskallettava kohdata oma vihansa ihmisiä ja Jumalaakin kohtaan. Moni kuolee mieluummin kuin kohtaa kipunsa syyn. On paljon helpompi hukuttaa paha olo juomiseen, työhön ja toisten sättimiseen, kuin kohdata itsessään lapsi, joka on jäänyt vaille rakkautta, rajoja ja hoivaa. Kun nämä tai jokin näistä puuttuu elämän aamusta, ihminen suree tuntematta kipunsa syytä. Toivoisimme, että lähellämme olisi hyvä olla, että voisimme itsekin luottaa elämän kantavan. Mistä löytää tien alku?

Itselleni tien alku annettiin Jumalan sylissä. Siitä kohtaamisesta ja luottamuksesta lähti kasvuprosessi, joka on kesken eikä tule valmiiksi täällä ajassa. Raamatun viisaudet elävät ja hoitavat kaikkina aikoina jokaista ihmistä, joka haluaa parantua. Hyvät ystävät, kirjallisuus, kirjoittaminen, puhuminen ja rehellisyys auttavat tien löytämisessä. Jumala ei kiellä apuaan keneltäkään, joka sitä etsii. Etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan. Oletko löytänyt tien alun, Matti/Maija?

Paula Hakkola, VAASA
Kirjoittaja on MS-miehen vaimo, neljän nuoren äiti, lastentarhanopettaja pellonraivaajasuvusta.