Kategoriat: Ajankohtaista

Tuo päivä oli hyvin kuuma

Pari kuvaa tuli vastaan ja jaan vielä ne sinulle, arvoisa lukijani! Kerron niistä samalla muutaman sanan.

Wartburgin linnan

muistan, vaikka monet muut nimet ja paikat sekoittuvat toisiinsa. Tuolla Luther käänsä ymmärrettävämmälle saksan kielelle uuden testamentin 10 kuukauden aikana, jolloin hän oli piilossa linnassa. Hän kasvatti parran ja hänelle keksittiin peitenimi. Ellen muista väärin, Luther kuului siihen porukkaan, jonka ei tarvitse korjailla kirjoittamiaan tekstejä, vaan hänen kirjoituksensa on heti painovalmista.

Viime reissullani 8 vuotta sitten kyseisessä linnassa oli kova tungos, kun olimme siellä iltapäivällä ilmeisesti. Nyt olimme aamulla ja siellä oli mukavan väljää. Olin kuitenkin kuumuudesta uupunut ja olisin unohtanut kokonaan poiketa putiikissa, ellei Seppo olisi muistuttanut.

Minulla oli sinne yksi asia.

Ostin linnasta taannoin minipullon likööriä, jonka etiketissä on linnan kuva. Pullo maksoi 2,90£. Sekin etiketti oli pitkään pullon kyljessä sen jälkeen kun olin liköörit hörpännyt - en ole liköörien enkä viinien juomari, en pidä oluesta liioin sen kummemmin, väkevistä puhumattakaan. Olin päättänyt ostaa samanlaisen pullon ja verrata hintoja. Ihan sama oli hinta ja pullokin prikulleen samanlainen. Liköörit on vielä pullossa.

Vanhoja taloja

oli runsaasti kulkemillamme seuduilla. Katot saattoivat hiukan notkua iän tuomasta arvokkuudesta - tai sitten katon painosta. Ristikkotalot olivat tyypillisiä. Seinät oli tehty saven ja oljen tms. sekoituksesta ja välissä oli puuosia. Mielestäni näitä on tehty Suomessakin ja tätä perinnettä ainakin Nivalassa on vähän elvytelty. Kommentoikaa, jos olen väärässä! Tuolla tekniikalla tehdyt rakennukset ovat hyvin kestäviä.

Kuvassa ovat alkuperäiset

maalaukset Lutherista ja hänen vaimostaan Katarinasta. Myöhemmin niitä on painettu ja tehty enemmänkin, mutta Cranach oli Lutherin aikalainen ja muistaakseni perheet olivat läheisiä, toistensa lapsen kummeja puolin ja toisin.

Ehkäpä tässä oli toistaiseksi nämä matkamuistot. Uusia matkamuistoja odotellessa, hyvä lukijani!