Kategoriat: Muu kirjoitus

Pohjalaisessa su 3.5.

"Ammattitaitoisten kesätyöntekijöiden puute vaarantaa potilasturvallisuuden Vaasassa kesällä", toteaa Paloneva perjantain Pohjalaisessa. Vaikeasti sairaan potilaan omaisena hirvittää!

Seuraavana päivänä lehti kertoo, että psyykkisesti sairas lapsi lähetetään kotiin viikonloppuisin, vaikka hän tarvitsisi myös silloin sairaalahoitoa. "Henkilökunta on kuitenkin kokeneita psyykkisten häiriöiden hoidossa. Kyllä omainen voi olla väärässäkin", kertoo nuorisopsykiatrisen osaston ylilääkäri.

Omaiset ovat usein viimeisiä, jotka huomaavat nuoren voivan huonosti. Jos omaiset ovat huolissaan nuorestaan, alan asiantuntijoiden pitäisi ottaa huoli vakavasti.

Osastoja suljetaan, koska terveet ovat "arvokkaampia" kuin sairaat. Ei haluta sijoittaa nuorten ja sairaiden hoitoon: se ei kannata. Sen sijaan tuetaan niitä, jotka muutenkin pärjäävät. Hoitajille ei haluta maksaa niin paljon, että heitä saataisiin riittävästi. Kyse on arvoista.

Siihen itse kukin satsaa, mitä pitää tärkeänä. Sairauksien hoitoon tai ehkäisyyn ei haluta sijoittaa: päättäjinä ovat terveet. Kansanluonne on näillä nurkilla lisäksi hyvin ylpeää: ollaan niin komeita sen sijaan, että puolustettaisiin heikkoja.

Kauan sitten kotonamme kävi hometutkija. Hän löysi hometta, mutta lausunto oli toisenlainen. "Ei ole vakuuttavaa, jos aina löytyy", hän totesi. Tämä kertoo samasta asiasta kuin aiemmat: viranomaiset pelaavat pelejä, joiden lopputulos on etukäteen päätetty.

Totuushan ei pala tulessakaan, ja sen takia nykyiset käytännöt ovat johtamassa kansaamme sinne kuuluisalle sylttytehtaalle.

Huom!
Kirjoitus oli lehdessä suurin piirtein kokonaisuudessaan, mutta lause: Totuushan ei pala tulessakaan - oli jätetty pois. Lauseen loppuosa oli kuitenkin jätetty. Mielenkiintoista, eikö vaan! Toimittaja vastasi tiedusteluuni, että heillä on oikeus toimia kuten he haluavat.