Kategoriat: Ajankohtaista

Muutamia ajatuksia tänä maanantaiaamuna Markus Pöyryn opetuksesta Mooseksen kirjoista. Hän on opettanut niitä jo monta vuotta, nyt on menossa 3 päivän pimeys, joka koitti sen jälkeen, kun faarao kieltäytyi päästämästä israelilaisia 3 päivämatkan päähän uhraamaan Jumalalle.

Egypti

oli auringonjumalan valtakunta, joten valoa tämän olisi pitänyt antaa. Yhtäkkiä tuli kuitenkin sankka pimeys, joka ei väistynyt. Se oli raskas ja ahdistava pimeys. Markus kertoo laivasta, joka oli jäänyt jäiden keskelle joskus 1800-luvulla, ja jonka lokikirjasta saattoi lukea, että nälkä ja kylmyys olivat hirvittäviä, Mutta pimeys oli pahinta kaikesta.

Raamattu kertoo,

vitsauksista, jotka kohtasivat egyptiläisiä. Kun puhutaan pimeydestä, kerrotaan, että se oli Egyptissä, mutta "israelilaisten asuinsijoilla" oli valoisaa.

...koko Egyptin maahan tuli synkeä pimeys kolmeksi päiväksi. Ei kukaan voinut nähdä toistansa, eikä kukaan voinut liikkua paikaltansa kolmeen päivään. Mutta kaikilla israelilaisilla oli valoisata asuinpaikoissansa. -2. Moos 10:22,23

Seutu ei siis ollut valoisa, vaan vain kodit - tuhon enkeli kulki surmaten esikoisia pääsiäisyönä, mutta väisti kodit, joissa oli veren merkki ovipielissä.

Älköönkä kukaan menkö ulos talonsa ovesta ennen aamua. -2. Moos 12:22

Pimeys kuvaa

syntiturmelusta. Emme näe toisiamme, kun on pimeää. Tai näemme väärin. Raamattu sanoo useasti, että VAELTAKAA väsymättä.

Vaeltakaa, niin kauan kuin teillä valkeus on, ettei pimeys saisi teitä valtaansa. Joka pimeässä vaeltaa, se ei tiedä, mihin hän menee. Niin kauan kuin teillä valkeus on, uskokaa valkeuteen, että te valkeuden lapsiksi tulisitte. -Joh 12. luvusta

Kun kukaan ei voinut nähdä toistaan, ei ollut yhteyttä. Kun ei voinut liikkua paikaltaan, ei voinut myös auttaa toisia. Ei nähdä tien vieressä avun tarpeessa olevaa, pimeys esti ja estää sen ja se, ettei voinut tai voi liikkua. Ei voi myöskään liikkua toista ihmistä kohti, niin että voisi antaa anteeksi. Pimeys vaikuttaa kaiken tämän. Puuttuu yhteys.

Aamos profetoi 8. luvussa:

Ja on tapahtuva sinä päivänä, sanoo Herra, Herra, että minä annan auringon laskea sydänpäivällä

ja teen maan pimeäksi keskellä kirkasta päivää.

Minä muutan teidän juhlanne murheeksi ja kaikki teidän laulunne valitusvirsiksi.

Minä panen kaikkien lanteille säkkipuvunja teen kaljuksi jokaisen pään.

Ja minä saatan teidät suremaan, niinkuin ainokaista poikaa surraan,

ja se päättyy, niinkuin päättyy katkera päivä.

Faarao

esti israelilaisia lähtemästä palvelemaan Jumalaa, ja hän sai kokea pimeyden, joka siitä seurasi. Profetia kuvaa myös Jumalan oman Pojan kuolemaa. Raamattu on täynnä näitä ihmeellisyyksiä, jotka kertovat Jumalan kaikkitietävyydestä ja kaikkinäkevyydestä, kaikkivaltiudesta. Emmekö siis voisi luottaa tällaiseen Jumalaan, joka näin piti ja pitää kansastaan huolen!

-Seppo tuli auton renkaita kiristämästä, ryhdymme lukemaan Raamattua ja muita kirjoja.

Eilen

pääsin viimein pudottamaan talviturkin mereen! Tosin talvitakki vielä visusti päällä, sillä vesi on vain muutamia asteita ja ilma oli eilen tuulinen ja kylmä. Mutta Seppo on mitä mainioin avustaja, kuten kuvista voitte päätellä. Meillä oli kahvit mukana rannassa eikä mitään ruuhkaa ollut - ei yhtään auringonpalvojaa häiritsemässä auvoista rauhaamme!

Siunattua viikkoa, arvoisa lukija! Kuuntelen Markuksen opetuksen loppuun, sillä tuossa kertomassani on vasta alkuosa - suosittelen kuuntelemaan noita opetuksia, sillä niissä on vain vahva yhtymäkohta tähän päivään ja omaan elämäämme! Sivusto löytyy lhp.fi ja sieltä opetukset ja Markus Pöyry.