Kategoriat: Ajankohtaista

Maistuvaa leipää

Koska en onnistu pääsemään kakkosblogiini, jonne olen kirjoittanut leipomisjuttuja, kirjoitan nyt tänne. Itse asiassa tietokoneella kirjoittaminen on paljon helpompaakin, joten tästä tuleekin pitkä tarina. Ja olen onnellinen senkin takia, että huomaan yhteyden kännykästä pelaavan, joten tietokoneeni toimii - ihanaa!

Hapanjuurella

olen leiponut edelleen, nyt toista vuotta, ja se on yhä hyvin mielenkiintoista. Joillakin on lukemani mukaan kymmenenkin eri juurta, mutta sitä minä en ymmärrä. Minulla on jääkaapissa ruisleipäjuuri, josta en ole leiponut ruisleipää pitkään aikaan, kun en saanut onnistumaan mieleisekseni. Lasipurkissa minulla on juuri, johon lisään pääasiassa luomutäysjyvävehnäjauhoa, välillä desin ruisjauhoa tai sitten tavallista vehnäjauhoa. Ostan usein Kinnusen myllyn jauhoja. Tästä leivon tavallista leipää, johon lisään joko kaltattuja "mallasrakeita", siemeniä, kaurahiutaleita tai mitä milloinkin.

Uusin juuri

Glut.juuri

on gluteeniton. En tiedä, onko miten oikeaoppinen, mutta minulle se on sopiva. Otin kuukausi sitten teelusikallisen tavallista hapanjuurta, lisäsin vettä ja gluteenittomia jauhoja pieneen purkkiin, muovihanska päälle ja kuminauha näyttämään, milloin juuri alkaa kohota. Ja kohosihan se, mikä onnenhetki!

Tattaripussin hyvä leipäohje

Sen jälkeen

olen syöttänyt jälkimmäistä juurta vedellä ja gluteenittomilla jauhoilla, joten eiköhän se aika gluteenitonta jo ole. Viimeksi eilenkin käytin juuren melkein kokonaan. Purkkiin lisäsin vettä ja kannen, hölskytin ja siirsin veden puhtaaseen purkkiin. Sinne glut.jauhoja ja juuri nousemaan. Kun se alkoi vähän kohota, siirsin purkin jääkaappiin. Kun seuraavan kerran haluan leipoa siitä sämpylöitä tai pitsaa, nostan purkin pöydälle, lisään vähän vettä ja jauhoja ja taas pääsen leipomaan. En heti, mutta jonkin tunnin päästä.

Glut. pitsa

Eilen tein

Aamun glut.sämpylät

glut.pitsataikinan. Tein sen normaalipitsan ohjeella, jota käytän, mutta vain puoli annosta.

140 ml vettä, siihen rkl psylliumia

50 g juurta

200 g erilaisia glut.jauhoja, joista osa tapiokaa

vähän suolaa sekä oliiviöljyä

Tein taikinaan ristinmerkin, annoin kohota (ei kohonnut kylläkään) kuutisen tuntia. (Heräsin puoli kaksi, ja silloin siirsin kaikki taikinat jääkaappiin.)

Glut.sämpylätaikinan,

tein mahdollisimman erilaisista jauhoista. Siitä johtuen menin laskuissani sekaisin ja jouduin lisäämään vettä, kun jauhoja tuli liikaa. Laitoin poikkeuksellisesti määrät jopa ylös, jos sattuisi tulemaan erinomaisen onnistunutta!

500 ml vettä

100 g juurta (sitä riitti vain 95 g, ei haittaa)

400 g jauhoja (joita meni siis jotain 100 g liikaa ja lisäsin vettä tarpeen mukaan)

suolaa, oliiviöljyä

Glut.taikinahan ei nouse, en ainakaan minä ole saanut juuri nousemaan. Mutta annoin sen muhia kannen alla kulhossa ja sekoitin jonkun kerran ennen nukkumaanmenoani. Yöllä tämäkin siirtyi jääkaappiin.

Lisäksi tein

Aamun siemenleipä

tavallisen leipätaikinan,

noin 50 g erilaisia siemeniä, niihin n. desi kiehuvaa vettä ( = kalttaus), annoin jäähtyä

kulhoon 2,5 d kylmää vettä, siihen siemenet vesineen

200 g juurta

n. 380 g kaurahiutaleita, -leseitä, desi ruisjauhoja, loput vehnää

suolaa, oliiviöljyä loraus, kun kääntelin taikinaa ensi kertaa n. 30 min jälkeen

Kääntelin taikinaa muutaman kerran illan aikana. Kun se alkoi selvästi kohota, siirsin taikinan spray-rasvalla voitelemaani pitkään vuokaan. Siihen mahtuu juuri noin 3,5 vesidesin taikina. Päälle siemeniä, vuoka vedottomaan paikkaan eli pitkän tupperin muovirasian sisälle, jossa se kohosi sopivasti noin kuudessa tunnissa, eli siihen mennessä, kun satuin heräämään...

Muuan leipä

...yöllä

Baskimaan juustokakku, helppo ja hyvä

ja nostin taikinat jääkaappiin tekeytymään. Aamulla uuni päälle, vuokaleipään vähän reikiä ja uuniin noin 35 minuutiksi, lämpö 200-250 vaihdellen.

Samalla paistoin kuusi sämpylää. Taikinan nostelin salaattiottimilla paperille, näitä paistoin noin 17 min. Vaaleiksi jäivät, mutta paistuivat kyllä ja ovat hyviä. Loput taikinasta paistan kai huomenna.

Pitsataikinan kaaviloin leivinalustalle, liina päälle. Pelti uuniin kuumenemaan, uuni 250 astetta. Käänsin alustan vain ylösalaisin ja taikina jumpsahti suoraan pellille eikä tartu, kun pelti on kuuma. Siihen tomaattisosetta (luomu, sokton, suolatonkin muistaakseni). Jotain lihasuikaleita, juustoraastetta sekä homejuustoa. Paistoin kai n. 10min/250 astetta.

Uunissa

on nyt ruoka iltapäiväksi ja myös huomiseksi. Pilkoin 2 porkkanaa, kaalta, sipulia ja purjosipulia. Väliin laitoin 400 g raakaa jauhelihaa, johon olin sekoittanut suolan lisäksi musta- ja valkopippuria, juustokuminaa, garam masalaa. Kaiken päälle kippasin loput tomaattisoseet, vähän juustoraastetta, piilotin sekaan homejuustoa mieheltä piiloon, pari laakerinlehteä myös. Purkillinen pippurikermaa kaiken huipuksi ja kansi päälle. Uunissa se oli 1,5h/175-200 asteessa.

Ettei kukaan

Enää kirja jäljellä...

kuvittelisi minua yltiöterveysintoilijaksi, niin tiedoksi, että ennen kuin sain paistetuksi pitsani, paistoin uunissa itselleni puoli lenkkimakkaraa ja nautin sen sängyssä lukien samalla Utrion ihanaa romanttista romaania Paperiprinssi.Jälkiruuaksi kuppi kahvia ja pala vadelmapiirakkaa, josta jäljessä kerro      n.

Rusinasämpylöitä, glut.

Aiemmin tällä viikolla

paistoin itselleni piirakan. Tykkää siitä mieskin. Metkaa kokeilla uusia, merkillisiä ohjeita, osin itse tuunattuja. Piirakka on gluteeniton, sokeriton sekä munaton. Kermaviiliä siinä on, ja siitä olen iloinen, että maitotuotteita voin syödä, sillä niistä minä todella pidän.

Haluan syödä terveellisesti, mitään laihdutuskuureja en halua enkä jaksa. Pidän syömisestä sangen paljon, mutta ruuan pitää olla sellaista, ettei se lihota liikaa. On oltava vaihtoehtoja. Jos on vain kielto olla syömättä suklaata, sokeria tai mitä tahansa, mutta ei mitään maistuvaa vaihtoehtoa, tilanne on surkea. Silloin minä ainakin ahmin koko ajan ja vaikka mitä. Nyt minulla on vaihtoehtoja! Ja kun teen itse, tiedän, mitä syön.

Glut. ja tavallinen juuritaikina pöhisemässä

Yllättävää kyllä,

Mies leikkaa leivän eri lailla kuin minä

minun ei tee mieleni sellaista, minkä nyt tiedän itselleni sopimattomaksi. Ja voin kyllä syödä mitä vain ilman että saan sairauskohtauksia. Mutta tunnistan itsessäni jotain oireita, joten mieluummin vältän sellaista, minkä arvelen olevan itselleni pahaksi. Teen terveyteni eteen sen, minkä itse voin. Elämäni on kuitenkin Jumalan kädessä eikä mikään ruokavalio, liikunta tai muu tätä niin sanottua lihaamme koskeva asia pitkitä elämää kenenkään kohdalla, sillä jokainen päivämme on säädetty jo ennen kuin yksikään niistä on tullut. Elämänlaatu voi kyllä parantua terveellisillä valinnoilla.

Aamulenkki oli nautinto; talvi on väistynyt!

On turvallista

luottaa hyvän Jumalan huolenpitoon ja kulkea päivänsä hänen suojeluksessaan. Sitä luottamusta sinullekin, arvoisa lukijani!

Joka Korkeimman suojassa istuu ja Kaikkivaltiaan varjossa yöpyy,

se sanoo: "Herra on minun turvani ja linnani,

hän on minun Jumalani, johon minä turvaan".

Sillä hän päästää sinut linnustajan paulasta, turmiollisesta rutosta.

Sulillansa hän sinua suojaa, ja sinä saat turvan hänen siipiensä alla;

hänen uskollisuutensa on kilpi ja suojus.

Et sinä pelkää yön kauhuja, et päivällä lentävää nuolta,

et ruttoa, joka pimeässä kulkee,

et kulkutautia, joka päiväsydännä häviötä tekee.

Vaikka tuhat kaatuisi sinun sivultasi, kymmenen tuhatta oikealta puoleltasi, ei se sinuun satu.