Kategoriat: Ajankohtaista

Joskus Jumalan siunaus on niin konkreettista ja käsinkosketeltavaa, että aivan hengästyy. Oletko sinä kokenut sellaista, hyvä lukijani? Uskon, että olet. Mutta joskus voi olla, että sokeudumme Jumalan hyvyydelle emmekä huomaa hänen hyviä lahjojaan.

Lehden palstalla rouva oli epätoivon kuilussa, kun hän joutuu ensi kertaa viettämään joulun kahdestaan miehensä kanssa, kun kukaan lapsista ei ole tulossa kotiin silloin. Hän ei tiennyt, miten selvitä moisesta tilanteesta.

Me kukin voimme tosiaan nähdä tilanteet pelkästään kielteisinä, vaikka tuollakin tädillä on loistotilaisuus viettää rentoa aikaa miehensä kanssa. Jospa he vaikka tutustuvat ihan uudestaan toisiinsa. Ainakaan eivät lapset sitä estä.

Isäni tekemä pelekka, minulle! Arvokas!

Rieskaa

heti kuudelta aamulla. Heräsin viideltä eikä unta millään. Väännyin ylös, aamukahvit, Raamattua, rukousta. Viipale limppua.

Kuuntelin leipoessani joululauluja, aamuhartauksia ja opetuksia deistä. Aamut ovat kivoja. Varsinkin kun sain vielä hetken torkahdettua myöhemmin.

Välillä piti heittää villatakkikin pois, kun lämpö nousi uunin vieressä. Oli se hyvä, kun vilautin palaneita pipareitani facebookissa: siellä moni sanoi, että hommaa uusi uuni! Vastuksethan siitä olivat palaneet, yksi tai useampi. En tiedä, miten monta niitä on tuollaisessa uunissa.

Kävin aamusella

katsomassa, että naapurissa oli selvitty eilisestä syntymäpäivästä. Pakkasin rouvan kanssa vieraskupit laatikkoon. Miten paljon hauskempaa kaikki on yhdessä tehden kuin yksin!

Sää ei houkutellut

juoksemaan, vaikka kovasti emminkin. Pyörätiet liukkaita juosta. Jätin juoksematta.

Pyörässäni sentään on nastarengas edessä, kiitos Petrin, joka sen taas vaihtoi. En olisi uskaltanut ajaa enää myöhemmin tänään uimaan ja sairaalaan, kun jäisyys lisääntyi.

Kävin avannolla

Viime talven jäitä

päivällä. Laiskotti, mutta pakotin itseni ja se kannatti. Tapasin monta tuttua, joita en ole nähnyt pitkään aikaan. Täytynee käydä välillä päiväsaikaan. Aamulla siellä ei montakaan ihmistä ole, kun sauna ei ole vielä päällä.

Arin luona

pari tuntia. Hän oli taas niin iloinen, kun menin. Lähdimme alakertaan, siellä oli ollut helluntailaisen kuoron joululauluhetki. Emme ehtineet sinne, sillä minulla kesti, ennen kuin ennätin sairaalaan. Moni tuttu ihminen tuli tervehtimään ja puhutteli myös Aria. Se on minulle tärkeää. Jos joku ei ole näkevinään Aria, se loukkaa minua.

Hedelmäkakun

leivoin, kun tulin sairaalasta Arin luota. Sukulainen kertoi tekevänsä sellaisen, siitä sain inspiraation. Moneen vuoteen en ole tehnytkään kyseistä kakkua. Energiapommihan se on. Mutta pakkokos sitä on yksin ja kerralla syödä. Ikävä kyllä niin voi käydä, mutta taistelen vastaan hampaat irvessä kaikin voimin!

Taatelikakku

Taatelikakun

tein laktoosittomana, se on kuvassa. Tuo vuokani on mahdottoman laakea ja iso. Kakusta tulee pakosta aika lättänän näköinen. Mutta pysyypä pystyssä eikä keikahda! On oltava positiivinen, eikö vaan. Samaan vuokaan tein hedelmäkakunkin.

Toinen vuokani vastaavasti on liian pieni. Puolet taikinasta valuu uuniin. Tai viime aikoina olen oppinut laittamaan osan taikinasta pikkuvuokiin tai sitten alapuolelle pellin, johon taikina on valunut. Siitä on tullut kiva pikku kakku, jonka olen napsaissut poskeeni tuoreeltaan.

Salatut sanat

on norjalaisen koneinsinöörin kirjoittama kirja. Hän on kääntänyt Papua-Uusi-Guineassa Raamattua vaimonsa kanssa 20 vuotta. Evensen huomasi, ettei kielitieteilijän työ poikkea kovastikaan koneinsinöörin työstä. Kirja on hyvin koskettava ja mielenkiintoinen. Evensen sanoo:

Mitä enemmän onnistuin vapautumaan nolatuksi tulemisen pelosta ja mitä enemmän onnistuin vapattamaan LASTA sisälläni ja elämään luonnollisella ja yksinkertaisella tavalla, sitä helpommin oppiminen kävi. - - minun piti tietoisesti työskennellä päästäkseni irti paljosta "taakasta", jota olin kerännyt kasvuvuosinani ja aikuisena. Häpeään joutumisen pelko, pelko sanoa väärin ja pelko joutua naurunalaiseksi, ujous - eihän minulla ollut mitään näistä, kun olin pieni ja opettelin puhumaan ensimmäistä kertaa. Se kaikki oli kehittynyt ja kasvanut vuosien mittaan.-s. 30,31

Kun umainakansa

saa ensimmäiset Uudet Testamenttinsa kylään, se on valtava tapahtuma ja juhla. Eräs kääntäjä, Aidani, kuvaa tunnettaan:

Tuntuu kuin olisi saanut valmiiksi aidan viljelystemme ympärille, vaikka tämä on paljon suurempaa.

Ja hän jatkaa:

Alussa, kun käänsimme Raamattua, se mitä kuulimme ja kirjoitimme, ei tehnyt minuun suurta vaikutusta. Luulin, että kyse on vain kielestämme. Kirjoitimme vain tarinoita. Mutta sen jälkeen, kun olin kuullut useita kertomuksia, tajusin, että tämä on erilaista. Sanat, jotka käänsimme, olivat makeita kuin hunaja.

Mitä enemmän opin Raamatusta, sitä enemmän halusin kuulla ja ymmärsin, että nämä sanat olivat todellisia ja tosia. Ne eivät olleet vain sanoja. Huomasin, että todellinen elämä voidaan löytää siinä, mitä käänsimme.

Nyt tiedän, että se, mitä Raamatussa lukee, on sekä totta että oikein. Uskon siihen, koska olen löytänyt todellisen elämän siitä. Todellisen elämän voi löytää Isämme, Jumalan sanansta, ja tosi Sana on rakentanut talonsa minun sisälleni. -s. 9

Tässäpä vähän erilainen näkemys kuin tämän päivän suomalaisilla! Päivälehden tekstipalstat vilisevät mielipiteitä, jossa Raamatusta puhutaan satukirjana ja monin tavoin halvennetaan ja tehdään tyhjäksi Jumalan sana. Se on suuri häpeä ja synti kansaltamme armollista Jumalaa kohtaan, joka on auttanut kansaamme hyvinvointiin ja vaurauteen. Meille on käynyt kuten Raamattu varoittaa 5 Moos 8 luvussa. Laitan sen kokonaan, sillä se puhuttelee meitä vakavasti:

 1. "Pitäkää tarkoin kaikki käskyt, jotka minä tänä päivänä sinulle
annan, että eläisitte ja lisääntyisitte ja pääsisitte ottamaan omaksenne sen maan, jonka Herra valalla vannoen on luvannut teidän isillenne.
2. Ja muista kaikki, mitä on tapahtunut sillä tiellä, jota Herra, sinun Jumalasi, näinä neljänäkymmenenä vuotena on sinua kuljettanut erämaassa nöyryyttääksensä sinua ja koetellaksensa sinua ja tietääksensä, mitä sinun sydämessäsi on: tahdotko noudattaa hänen käskyjänsä vai etkö.
3. Hän nöyryytti sinua ja antoi sinun nähdä nälkää, ja hän antoi sinulle mannaa syödä, jota et ennen tuntenut ja jota eivät isäsikään tunteneet, opettaaksensa sinut ymmärtämään, että ihminen ei elä ainoastaan leivästä, vaan että hän elää jokaisesta sanasta, joka Herran suusta lähtee.
4. Sinun vaatteesi eivät kuluneet yltäsi, eivätkä sinun jalkasi ajettuneet näinä neljänäkymmenenä vuotena.
5. Tiedä siis sydämessäsi, että Herra, sinun Jumalasi, kasvattaa sinua, niinkuin isä kasvattaa poikaansa.
6. Ja noudata Herran, sinun Jumalasi, käskyjä, vaella hänen teitänsä ja pelkää häntä.
7. Sillä Herra, sinun Jumalasi, vie sinut hyvään maahan, laaksoissa ja vuorilla vuotavien purojen, lähteiden ja syvien vesien maahan,
8. nisun ja ohran, viiniköynnöksen, viikunapuun ja granaattiomenapuun maahan, jalostetun öljypuun ja hunajan maahan,
9. maahan, jossa sinun ei tarvitse puutteessa leipääsi syödä eikä mitään puutetta nähdä, maahan, jonka kivet ovat rautaa ja jonka vuorista voit louhia vaskea.
10. Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, niin ylistä Herraa, sinun Jumalaasi, siitä hyvästä maasta, jonka hän on antanut sinulle.
11. Varo, ettet unhota Herraa, sinun Jumalaasi, ja muista noudattaa hänen käskyjänsä, oikeuksiansa ja säädöksiänsä, jotka minä tänä päivänä sinulle annan.
12. Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, kun rakennat kauniita taloja ja asut niissä,
13. kun karjasi ja lampaasi lisääntyvät ja kun hopeasi ja kultasi lisääntyy ja kaikki, mitä sinulla on, lisääntyy,
14. niin älköön sydämesi ylpistykö, äläkä unhota Herraa, sinun Jumalaasi, joka vei sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä,
15. kuljetti sinua suuressa ja hirmuisessa, myrkyllisten käärmeiden ja skorpionien ja kuivien, vedettömien maiden erämaassa, vuodatti sinulle vettä kovasta kalliosta
16. ja antoi erämaassa sinulle mannaa syödä, jota sinun isäsi eivät tunteneet - nöyryyttääksensä ja koetellaksensa sinua ja lopuksi sinulle hyvää tehdäksensä.
17. Älä ajattele sydämessäsi: 'Oma voimani ja oman käteni väkevyys on hankkinut minulle tämän rikkauden',
18. vaan muista, että Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle voiman hankkia rikkautta pitääkseen liittonsa, jonka hän valalla vannoen teki sinun isiesi kanssa, niinkuin tähän päivään saakka on tapahtunut.
19. Mutta jos sinä unhotat Herran, sinun Jumalasi, ja seuraat muita jumalia, palvelet niitä ja kumarrat niitä, niin minä vakuutan teille tänä päivänä, että te peräti hukutte.
20. Niinkuin ne kansat, jotka Herra hukuttaa teidän tieltänne, niin tekin hukutte, kun ette kuulleet Herraa, teidän Jumalaanne."

 Jumalan sana on se elävä leipä, arvoisa lukijani, joka pitää minut ja sinut hengellisesti hengissä. Ilman uskoa Jumalaan, hänen Sanaansa, joka on Jeesus Kristus, me hukumme eikä meillä ole mitään toivoa.

 Mutta, rakkaat ystävät,

 emmehän me ole niitä, jotka vetäytyvät pois omaksi kadotuksekseen, vaan niitä, jotka uskovat sielunsa pelastukseksi. -Hepr 10:39