Kategoriat: Ajankohtaista

Sain tämän enkelin syntymäpäivälahjaksi n. vuonna 1970.

Viitisen pakkasastetta, näyttää tuulevan.

Heräsin ennen viittä, ja päätin ilahduttaa lukijoitani aamuisella kirjoituksella.

Juuri kun aloin nauttia makeista yöunista ja jopa päiväunista, rytmi meni jälleen sekaisin. Olen valvonut ja syönyt yöllä kuin jouluna ikään. Johan siinä väsyy, niin että nukahtaa. Aamuisin vastaavasti olen nukkunut pitkään. Oma epätoivottava toiminta masentaa, jos sitä jää märehtimään. Yritän siis olla muina miehinä.

Keskiviikkona olin Tammikartanossa lauluhetken pidossa Ari mukanani. Sali oli lähes täynnä vanhuksia ja heidän omaisiaan. Arin osastolta oli monia tuttuja paikalla. Lauloimme hengellisiä sekä joululauluja.

Olin iloinen, että pystyin laulamaan aika vaivattomasti, vaikka epäkuntoni ei ole vieläkään pois pyyhitty. Välillä kauhoin limaa Arin suusta, mutta se ei tahtia haitannut. Kiitos Jumalalle Arin hyvästä voinnista, tilanteen huomioon ottaen.

Petrille olen ommellut verhoja, tänään haen vielä yhdet, jos löydän sopivat. Petri kävikin eilen luonani.

Joulukortit lähetin, joulukirjeitä myös jonkin verran. On vielä muutamia, joille haluan lähettää, jos saan aikaiseksi. Kortteja on niin mukava saada, ja on niitä hauska lähettääkin. Kuluttavaa puuhaa se on sittenkin, enkä jaksa lähettää niin paljon kuin mieleni tekisi.

Opiskeluajatus muhii mielessäni. Tyttärelle olen lähettänyt ehdotuksiani, ja hän on auliisti myötäillyt kaikkea. Tosin hän kertoi, että jos aion palomieheksi, niin kyllä hän sitten voi sanoa poikkipuolisen sanan, mutta muuten ehdotukseni ovat olleet järkeviä. Olen saanut lukijoiltanikin joitakin vinkkejä, ja ne kaikki ovat korvani takana.

Aikoinaan eräs opettajani laittoi kaiken korvansa taakse. Erityisesti tapaukset, jolloin oppilas ei osannut läksyjään.

Eilisiltana piipahdin eläkeläisnaapuriin istumaan iltaa käsityöni kera, ja meillä oli iloinen ilta. Pariskunta on hyvin huumorintajuinen ja nauroimme omille jutuillemme.

Toinen voitaikinani onnistui paremmin, kun laitoin leivinjauhetta taikinaani, mutta minun olisi pitänyt laittaa enemmän kuin teelusikallinen, sillä käytin pääasiassa spelttijauhoja, jotka ovat painavampia kuin tavalliset vehnäjauhot.

Maku on hyvä: laitoin Kallen mätitahnaa taikinalevylle, rullasin, paloittelin ja paistoin. Toisen satsin muistin voidella kananmunalla, toista en, ja jälkimmäiset vähän aukeilivat.

Ohje siis: 250 gr voita + 250 gr jauhoja (+leivinjauhe). Sekoita.
Lisää 250 gr rahkaa. Jäähdytä. Leivo, taittele ja taas taittele taikinaa pöydällä ja leivo torttuja tai mitä haluat.

Jumala lupaa Aamoksen kirjassa, 4:13, että hän ilmoittaa aikeensa ihmiselle. Luotan tähän sanaan. Aina en voi tietää, miten edetä, vaikkapa tuossa opiskeluasiassani. Silloin on vain mentävä eteenpäin, jos Jumala avaa oven. Jos hän sulkee, sillä on tarkoituksensa: jotain muuta, vielä parempaa, on minulle varattuna.

Virsi 545 olkoon aamuvirteni, ja sen myötä toivotan siunattua päivää sinulle, arvoisa lukijani:

1.
Kaikessa, Herra armias,
ilmoitat valtasuuruuttas.
Maa, meri, taivas julistaa
Luojansa suurta kunniaa.

2.
Auringon loit ja päivän työn,
soit tähdet vartijoiksi yön.
Levolla öisin virkistät
ja aamuin valoon herätät.

3.
Ajasta aikaan, päivin, öin,
maailmaa kaitset armotöin.
Uudistat luomakuntaasi,
suot turvan alla kätesi.

4.
Vaan ennen muita kaikkia
ihmistä pidät rakkaana.
Oi jospa siitä jokainen
sinulle toisi kiitoksen.

5.
Niin usein kiittämättömät
olemme, aivan penseät.
Se anna, Herra, anteeksi
ja uudeksi luo mieleni.

6.
On Herran nimi satama
siunattu, suojaa antava.
Näin saamme yöllä, päivällä
me Jeesuksessa levätä.

Latinalainen Lucis creator optime viim. 600-luvulta. Ruots. Olavus Petri 1536. Suom. Julius Krohn 1880. Virsikirjaan 1886. Uud. komitea 1984.

Tämä napakka ns. Retrohimmeli, Eija Kosken mukaan, on minun mieleeni.