Kategoriat: Ajankohtaista

Pullat ja raparperipiirakka, joka tursusi reunojen yli. Heitin leivinjauhetta liian löysin rantein.

Aurinkoista, mutta kylmä tuuli. Otsikko vk 571

Ahti ja Ahto viettävät nimipäivää tänään - onnea jokaiselle sen nimiselle lukijalleni, joita on varmasti ainakin tusina!

Nappasin kirjaston vaihtopöydältä "Kutsu vaikka kukkaseksi" -kirjan, ja tästä lähtien availen nimien salaisuuksia. (Kuinka ollakaan: huomenna on oma nimipäiväni!)

"Ahti on tyypillinen kansallisromanttisen kauden tulokas vuodelta 1909, vaikka nimestä on meillä hyvinkin vanhoja tietoja. Ahti tunnetaan parhaiten kalevalaisena aaltojen kuninkaana. Rinnakkaisnimi Ahto asettui almanakkaan suurten ikäluokkien vanavedessä vuonna 1950."- kirjan on toimittanut Pirjo Riitta Syrjänen.

Olin Tarzanin kanssa torilla viitisen tuntia. Virkkasin olkaimet ex-tyynyliinan päälliseen, josta on tuleva kaunis pitsipaita. Perästä kuuluu tai paremminkin näkyy, jos luomus valmistuu.

Virkkaaminen olikin parasta antia torilla tänään. Ostajia ei paljon näkynyt. Sen verran sain myydyksi, että ostin kaksi betuniaa ja lounaaksi kolme kevätrullaa saamillani rahoilla. Betuniat kaunistavat nyt kuistiamme, kevätrullat söin hyvällä ruokahalulla.

Torilla oli melkein kylmä. Tosin minulla oli vain pari takkia päälläni, joten oma syyni. Juhannuksenahan on oltava vähintään villahousut ja korvaläpät ulkosalla liikkuessa.

Arin luo en tänään ennättänyt. Tai en jaksanut. Lopulta en totisesti olisi ehtinyt enkä jaksanut, sillä intouduin rehkimään oikein olan takaa:

- pesin kaikki isot mattoni swipen avulla pyykkituvassa - neljä mattoa yhteensä
- luuttusin kotini lattiat
- tein pellillisen pullia
- paistoin raparperipiirakan, joka valui osittain uuniin: liikaa leivinjauhetta. Roiskaisin sitä vähän reippaasti, sillä epäilin, ettei piirakka kohoa käyttämieni ruisjauhojen vuoksi - erehdys! Mutta makoisaa siitä tuli. Laitoin onneksi leivinpaperin uunin pohjalle, joten valumat kertyivät paperille!
- naulasin ja langoitin narut krasseille tallin seinälle
- kävin uimassa. Vesi 18; ilma 17,5 astetta päivällä.

Jalkapohjani ovat hellänä, sillä olen marssinut sisään ja ulos pyykkituvalle lukemattomia kertoja paljasjaloin. Pihalla on terävää soraa, joka takuulla hieroo jalkapohjat pehmeiksi. Pesin ja rasvasin koipeliinini ja laitoin villasukat jalkaani. Tuntuu ihanalta!

Vielä kerran käyn kääntämässä matot toisin päin telineillä ja vien pyykkisaavin varastoon. Pihakukat olen kastellut moneen kertaan kulkiessani edes takaisin.

Nyt olen nallit kaikki, joten toivotan makoisia makkaroita ja hyviä unia, arvoisa lukijani! Virressä 428 on oivalliset sanat:

1.
Kiitos suuren Kuninkaan,
joka siunaa kirkkoaan
lahjoin lukemattomin,
erilaisin antimin.

2.
Kristus itse päälle maan
kaiken tuli jakamaan.
Kuolemallaan antoi hän
maailmalle elämän.

3.
Herran suuna, käsinä
vaellamme yhdessä,
että kaikki maailma
voisi Isään uskoa.

4.
Yksin emme työtä tee,
toinen toista tarvitsee.
Tuomme vaihtopöydälle
lahjamme ja puutteemme.

5.
Tässä valtakunnassa
ovat heikot vahvoja,
sairas terveen parantaa,
saaja auttaa antajaa.

6.
Täällä tieto, viisaus,
kaikki taito, rakkaus
kätketty on Kristukseen,
aarteeseemme yhteiseen.

7.
Elämän saan lahjaksi,
jos sen annan alttiiksi.
Siemen maahan haudataan
tähkäpäiksi kasvamaan.

Anna-Maija Raittila 1979. Virsikirjaan 1986.

Nallelankaliivini on valmis. Syksymmällä sille lienee käyttöä. Ehkä koristelen sitä vielä.