Kategoriat: Ajankohtaista

Äidin narsissit

Aprillinpäivä. Aurinkoinen, mukava ajomatka Nivalasta Vaasaan. Illansuussa alkoi lumisade. Kinoksia on syntynyt!

Olen aina inhonnut aprillaamista. Tai lähinnä sitä, että joku jymäyttää minua. Itse voin tietysti aprillata muita, eikä se inhota minua ollenkaan! En tosin tehnyt niin tänään, sillä ei huvittanut.

Veljeni keskittyivät äitini aprillaamiseen. Kuulin aamulla, kun äiti huusi kamarissa puhelimeen: VALEHTELET! Aika pitkälle äiti meni lankaan, mutta sitten teksti meni kai liian paksuksi.

Tädin hautajaisissa oli paljon sukua ja tädin perheen uskonystäviä. Tätini oli lempeä ja pidetty ihminen. Hänen tyttärensä hoitivat tilaisuuden hienosti.

Kappelissa sain laskea veljeni kanssa kukkaseppeleen tädin arkulle meidän perhekunnalta. Pidin pienen puheen muistotilaisuudessa vapaan sanan aikana. Nukuin tädin selän takana viisivuotiaana olkimatrassin päällä mummun kamarissa papan kuoleman jälkeen ja pissasin sänkyyn. Täti tiedusteli aamulla asiasta, mutta minä kielsin jyrkästi osuuteni tapahtumaan. Täti taatusti aavisti totuuden, mutta ei ruvennut väittelemään; lempeäluonteinen kun oli.

Päätin jo eilisaamuna, että menen äidin luo yöksi hänen seurakseen. Ei ole mukava olla yksin hautajaispäivän iltana, jos on edellisenä lauantaina saattanut oman puolisonsa hautaan. Voin kuvitella ja aavistaa asian, vaikka en ole sitä kokenut. Hyvä oli, että menin.

Ajoin tädin hautajaisista Nivalaan. Vein iäkkään sukulaistädin kotiinsa samalla.

Äidin kanssa muistelimme kaikenlaista. Nyt meitä ei naurattanut suuremmin. Tapasin vielä kaikkia veljiäni ja heidän perheitäänkin osittain. Illan päätteeksi saunasimme äidin kanssa. Rukoilimme ennen nukkumaan menoa ja uni maistui meille molemmille.

Aamulla paistoi aurinko, kun kurvasin kotiin. Kävelin uimaan ja sen jälkeen autolla Arin luo. Ruokapullo oli telineessä, mutta se oli kai unohdettu laittaa tippumaan. Soitin eilen kirkkoon menostamme ja sovimme ruuan tiputtamisesta.

Koska lähdimme kolmeksi Sley:n messuun, Ari sai päiväruokansa vasta sen jälkeen; en jaksanut ottaa ruokapulloa mukaan. Hoitajia soitin apuun, että ehdimme invataksiin. Pesin Arin hampaat ja puhdistin hänen suunsa, että saatoimme lähteä ulkomaailmaan.

Messu oli kodikas, ehtoollinen tärkeä minulle ja Arille tänäänkin. Ehdimme kahvitella ennen lähtöämme kirkolla ystäväni Elisan kanssa. Ari oli aika väsynyt, kun joutui istumaan lähes kolme tuntia kaikkiaan. Messu alkoi hieman myöhässä, sillä papin junan saapuminen viivästyi.

Hoitelin Arin vuoteeseen osastolla ja laitoin ruuat ja vedet sen jälkeen pulloon tippumaan hänelle. Hoitajia en nähnyt enkä jaksanut soittaa heitä avuksi. Minun on helpompi tehdä itse kuin pyytää apua, silloin kun olen uupunut, vaikka silloinhan juuri tarvitsisin sitä.

Miten kovasti toivoisinkaan, että Ari voisi tulla tänne minun luokseni! Olen väsynyt sairaalamaailmaan.

Hieroin Arin jalat. Ne olivat vähän turvoksissa pitkästä istumisesta. Hänen ihonsa suhteen on syytä olla tarkkana, koska hän ei itse tunne kipua helposti.

Olen ollut tänä iltana alakuloinen monista eri syistä johtuen. Huomenna on onneksi uusi päivä, jos Jumala sen meille suo.

Iltavirreksi virsi 341. Se laulettiin sekä isäni että tätini muistotilaisuudessa:

1.
Kiitos sulle, Jumalani,
armostasi kaikesta,
jota elinaikanani
olen saanut tuntea.
Kiitos sulle kirkkahista,
keväisistä päivistä.
Kiitos myöskin raskahista
syksyn synkän hetkistä.

2.
Kiitos, että rukoukset
monet, monet kuulit sä.
Kiitos, että pyynnöt toiset
eivät saaneet täyttyä.
Kiitos, kun mä hädässäni
avun saan sun kauttasi.
Kiitos, että synneistäni
vapahtavi Poikasi.

3.
Kiitos sulle jokaisesta
elämäni hetkestä.
Kiitos päivän paistehesta
niin kuin pimeydestä.
Kiitos sulle taisteluista,
rististäkin, Jumalain.
Kiitos, että aina muistat,
autat mua tuskissain.

4.
Kiitos sulle kukkasista,
jotka teilläin kukoisti.
Kiitos myöskin ohdakkeista,
jotka mua haavoitti.
Kiitos, että tahdot mulle
elon antaa iäisen.
Kaikesta, oi Herra, sulle
annan ikikiitoksen!

August Ludvig Storm 1891. Suom. Kaarlo J. Rahikainen 1900. Virsikirjaan 1986.

Äiti sai puutarhuri-Merdeltä mitä kauneimman pääsiäisasetelman! Ihana!