Kategoriat: Ajankohtaista

Jotain syömistä jäi seuraavaan kertaan

Pakkasta sopivasti, mukava sää, kirkasta päivällä!

Täyteläinen tuli tästäkin päivästä. Nukuin niin kauan kuin huvitti, kun parina aamuna on pitänyt nousta varhain. Sain unen aamuyöllä, vähän yli yhdeksältä heräsin.

Nautin kodistani, ihanasta Kyyhkytuvan rauhasta. Sytyttelen valoja, miten milloinkin huvittaa ja kynttilöitä samoin. Kuusi ei ole varistellut neulasiaan, se on edelleen koristeltuna kuistilla, 13.päivä sen riisun. Kynttilä palaa kuistilla lyhdyssä yötä päivää vielä hetken.

Aamulla puhelin soi. Sen jälkeen kännykkä ja taas puhelin, mutta en ehtinyt vastata. Samalla kun juttelin veljeni kanssa, lastasin reppuni, puin itseni ja lähdin sairaalaan. Arin osastolla oli äänestyspäivä. Menin passipaikalle odottamaan, milloin valtuuskunta saapuu.

Ari oli iloinen, kun menin. Kerroin kuulumisia. Kuuntelimme hänen saamaansa uutta Uuden Testamentin käännöstä, jossa on myös Psalmit. Tilasin sen Celia-kirjastosta. Se on Raamattu kansalle -käännös. En osaa sanoa vielä, poikkeaako se paljon vai vähän entisistä käännöksista.

Ennen kello yhtä pyysin hoitajia apuun ja laitoimme Arin pyörätuoliin. Otin valokuvia nostamisen eri vaiheista. Teen niistä kuvasarjan ohjeineen Arin huoneen seinään. Sen jälkeen
- kaulatuen pitäisi olla oikein asennettuna Arille
- Arin istua tuolissa ilman että löhöää
- jalkojen pitäisi olla oikeassa järjestyksessä
- pään olla hyvässä asennossa ja niin edelleen.

Hoitajat vaihtuvat ja muuttuvat koko ajan. Kovin moni ei osaa laittaa Aria tuoliin niin, ettei tämä olisi jotenkin hullusti. Kuka voisikaan osata, jos on ensi kertaa pappia kyydissä! Ari ei pukahda sanaakaan, vaikka hänet laitettaisiin päälleen tuoliin. Hän ei valita turhista.

Olenhan minä harjaantunut hommaan yli 20 vuodessa, joten kumma, jos en vähitellen ole oppinut näkemään, missä asennossa Arin on hyvä olla. Jospa kuvasarja auttaisi muitakin. Tänään jo roikuin kamerani kanssa eräässä kopioliikkeessä, mutta kuvat olisi pitänyt olla tikulla eikä kameralla. Huomenna uusi yritys.

Kerroin Arille presidenttiehdokkaat, ehdottelin jokaista vuorollaan, niin että lopulta jäi yksi, jota Ari halusi äänestää. Ari äänesti juuri sitä, jota itse halusi.

Olen iloinen, että Ari tekee tällaisissa asioissa kuten itse tahtoo, eikä lammasmaisesti seuraa eukon propagandaesitelmiä. Rehti mies! Kunnioitukseni arvoinen.

Olimme äänestyksen jälkeen vielä Arin huoneessa pari tuntia. Ari tuolissaan nenä kohti ovea, minä keinussa, jalat Arin sängyllä katselin mäntymaisemaa ikkunantakana - ja virkkasin, kuinkas muuten.

Kävin kotona paistamassa silakoita ja söin eilen keittämääni kukkakaalta. Silakat olivat huippuhyviä, kukkakaalikin maistui. Huomenna taitaa olla vuorossa keräkaalin keittäminen. Ostin neljänneskaalin, niin ettei minun tarvitse samaa keittoa syödä viikkoa. Viimeksi keitin sitä neljä litraa, yhdelle hengelle. Alkoi jo maistua vähän puisevalta loppuviikosta.

Vein pari tärkeää kirjettä postiin, kävin uimassa. Pukukoppi kuhisi naisia, kello oli puoli viisi. Mutta sekaan mahtui. Nyt on kunnon avanto, kun on pakkasta. Puhaltimet, vai mitä lienevät, pitävät avannon auki.

Kirjasto on ehdoton lempipaikkani. Sinne suuntasin seuraavaksi. Vaihtokirjapöydältä en löytänyt tällä kertaa mitään, en myöskään myytävien kirjojen hyllystä. Sen sijaan lainasin monta Hilja Valtosta ja muitakin, niin että hartiani ovat jäykkänä kantamisesta.

Kaupasta hain mustikkakeittoa, alennuksessa tietenkin, sekä yhden lankakerän tupsun tekemistä varten.

Olin naatti, kun pääsin kotiin. Sohvalle maate, mustikkakeittoa mukiin, jauhelihan rippeet popsin poskeen. Kolmisen tuntia luin Hilja Valtosen kepeää Tarvaatarta. Luonnollisesti olen sen lukenut aiemminkin. Kertaus on opintojen äiti.

Tero soitti, jutteli hääsuunnitelmista. Nuoret järjestävät kihlajaiset lähistöllä asuville sukulaisille. Minäkin saan osallistua leipomalla. Teen sen mielelläni.

Huomenna on uudet kujeet, tänään ei tarvitse muuta kuin mennä nukkumaan, jahka olen vielä lukenut tunnin, pari.

Minä lapsi pienoinen,
aamuin illoin rukoilen
pienet kädet yhteen liitän
Taivaan Isää aina kiitän.
Aamen.

Uimamatkalla iltapäivällä sumuisen utuista. Kotkapatsas taustalla tuskin näkyy