Kategoriat: Muu kirjoitus

Ystäväni lähetti, oli ottanut Majakka-lehden sivulta. Tätä Yanceyn kirjaa en ole lukenut, mutta muita kylläkin.

"Kun Henri Nouwen eli lähetystyöntekijöiden luona Perussa, hän totesi, että kaksi kaikkein tuhoisinta vaikutinta ryhtyä kristilliseen työhön ovat syyllisyys ja halu pelastaa. Nouwen on huomauttanut, että syyllisyys on ongelmallinen asenne, koska se ei häviä työnteolla. Syyllisyyden juuret ovat nimittäin paljon syvemmällä kuin teoilla voi ulottua. Toisaalta halu pelastaa ihmisiä synniltä, köyhyydeltä tai hyväksikäytöltä saattaa olla aivan yhtä vahingollista, sillä mitä enemmän yrittää toimia pelastajana, sitä enemmän törmää omiin rajoitteisiinsa. Monet työteliäät lähetystyöntekijät ovat uransa aikana nähneet, miten tilanne on vain pahentunut. Jos he ovat asettaneet paljon odotuksia työnsä menestykselle, he ovat lopulta menettäneet omanarvontuntonsa.

Nouwen tekee johtopäätöksensä, että olemme vapaat palvelemaan vasta sitten, kun ymmärrämme, että syyllisyys on otettu pois ja vain Jumala voi pelastaa. Silloin voimme elää aidosti nöyrinä. Jumala toimii tehokkaimmin niiden kautta, joilla on nöyrä ja kiitollinen henki.

Herkkyys kivulle saattaa olla lahja, mutta kuten monet muutkin lahjat, se muuttuu tuhoisaksi, jos se päästetään hallitsemaan koko elämää. Minua huolestuttaa, kun näen auttajia, jotka ovat rikki sisältä ja enemmän avun tarpeessa kuin ne, keitä he auttavat. Runoilija John Donnen sanoja mukaillen muistutan itseäni ja meitä kaikkia, että toisten ihmisten ristit eivät ole minun ristini."
Yancey, Philip. 2004. Mihin seurakuntaa tarvitaan? Aika Oy, s. 139-141.