Kategoriat: Muu kirjoitus

31.10.2010. Oma referaattini asiasta.

Puhakka kertoi perheestä, joka otti hoitaakseen huostaanotettuja lapsia. Lapset kärsivät luottamuksen puutteesta. Luottamus syntyy alle 3-vuotiaana, mutta jos sitä ei ole syntynyt, se pitää luoda, eikä se synny helposti.

Vanhemmat kertoivat, mikä heidän tehtävänsä on noiden lasten suhteen:
- Meidän pitää vahvistaa, rohkaista, kehottaa, maanitella, houkutella ja saada lapset uskomaan, että meihin voi luottaa!

Milloin sitten vanhemmat kokevat, että he ovat onnistuneet:
- Silloin kun lapsi alkaa testata, ovatko vanhempien puheet tosia.

Toisin sanoen, lapset haluavat näyttää, että vanhemmat valehtelevat. Niin heille on aina valehdeltu. Heitä ei ole rakastettu, heidät on hylätty monta kertaa. On saatettu sanoa, että lapsi kelpaa, mutta sitten kun tämä ei olekaan aikuisen mielen mukaan, tämä hermostuu ja hylkää.

Niinpä tällainen lapsi alkaa raivota ja hajottaa paikkoja. Hän odottaa, että aikuinen repii pelihousunsa, ja lapsi joutuu lähtemään. Silloin lapsi saa vahvistusta aikaisemmille kokemuksilleen:
- Minä tiesinkin, ettei sinuun voi luottaa. Valehtelit! Muka välität, mutta et välitä.

Mikä on siis vanhemman tehtävä, kun lapsi testaa rajoja:
- Se on vain kestää!

Ilkka Puhakka siirtyi kertomaan Kuninkaan Pojan häistä, Luuk. 14:23s:
"Niin Herra sanoi palvelijalle: 'Mene teille ja aitovierille ja pakota heitä tulemaan sisälle, että minun taloni täyttyisi;
sillä minä sanon teille, ettei yksikään niistä miehistä, jotka olivat kutsutut, ole maistava minun illallisiani'."

Puhakka sanoi, että sanan "pakota" -varjolla on tehty paljon pahaa. Alkukielinen tarkoitus tuolla sanalle on sama, kuin mitä edellä mainitut vanhemmat käyttivät, kun he yrittävät saada tunnevammaisia lapsia luottamaan heihin:
- maanittelu
- houkuttelu
- kehottaminen
- luottamuksen synnyttäminen

Eivät sellaiset ihmiset, jotka on ajettu kaupungin ulkopuolelle, lähde ensi käskystä Kuninkaan Pojan häihin! Heitä ei ole haluttu mukaa tähänkään asti, vaan heitä on hyljeksitty ja häväisty. Miksi heistä nyt yhtäkkiä oltaisiin kiinnostuneita?

Niinpä noita teidän ja aitovierien ihmisiä on houkuteltava tulemaan. On tehtävä töitä, että he rohkaistuvat tulemaan. He eivät kestä enää hylkäämistä ja torjumista, siksi he eivät ole vakuuttuneita kovin helposti, että heistä nyt oikeasti välitettäisiin.

Mikä loistava vertauskuva minun mielestäni!
Kiitos Jumalalle Puhakan opetuksesta!