Kategoriat: Muu kirjoitus

Asko Matikan saarna Lapin matkalla syksyllä 2010 kirkkovuoden aika 16. su helluntaista. Lopussa omat muistiinpanoni kuulemastani.

`"Sen tähden minä sanon teille: älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? 26. Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! 27. Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?
28. "Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää. 29. Minä sanon teille: edes Salomo kaikessa loistossaan ei ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa niistä. 30. Kun Jumala näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna joutuu uuniin, niin tottahan hän teistä huolehtii, te vähäuskoiset!
31. "Älkää siis murehtiko: 'Mitä me nyt syömme?' tai 'Mitä me juomme?' tai 'Mistä me saamme vaatteet?' 32. Tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne tietää kyllä, että te tarvitsette kaikkea tätä. 33. Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. 34. Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.

Suhteemme tulevaisuuteemme
Mitä Sinä odotat tulevaisuudeltasi? Onko se täynnä odotuksia? Ajatteletko joskus toiveikkaasti: SITKU sinulla on sitä tai tätä tai sitku se ja tämä asia ovat niin ja näin, silloin alkaa todellinen elämä. MUTKU sinulla on nyt vain sitä ja tätä.
Tai ehkä tulevaisuutesi onkin pelottava. Kykenet katselemaan tulevaisuutta ainoastaan menneisyyden mustaamien lasien läpi.
Pettymykset ovat himmentäneet tulevaisuuden odotuksesi. Onko tulevaisuutesi täynnä pelottavia uhkakuvia?
Päivän tekstissä Jeesus puhuu suhteestamme tulevaisuuteen. Voidaksesi kohdata tulevaisuutesi oikein Sinun on ensin nähtävä menneisyys oikeassa valossa. Silloin joudut tunnustamaan omat mokasi, syntisi ja syyllisyytesi. Silloin et enää syyttele muita. Jos käsität asiat oikein, huomaat tunnustavasi katkeruutesi suurempana syntinä kuin ne pahat teot ja sanat, joiden uhriksi itse olet joutunut.

Kun saat uskoa katkeruutesi ja kaiken syyllisyytesi anteeksi Jeesuksen pyhän sovintoveren tähden, niin sinulla on edellytykset katsoa tulevaisuuteen ilman pelkoa ja murehtimista.

Jos taas elämässäsi on vielä syntejä, joita salaat, niin Sinulla on kaikki syy pelätä tulevaisuutta. Herra sanoo: "Joka rikkomuksensa salaa, se ei menesty; mutta joka tunnustaa ja hylkää ne, saa armon". (Snl. 28:13)

Jumala vai mammona
Toiseksi vapaus turhista huolista edellyttää, että Jumala on Sinun Jumalasi eikä mam­mona.
Mikä on jumala? Luther sanoo, että "Sinun Jumalasi on oikeastaan se, mihin sydämesi kiintyy ja minkä varaan sen uskot."
Jos kaikkivaltias Jumala ei ole meidän henkilökohtainen suvereeni Valtiaamme, silloin meidän täytyy itse huo­lehtia kaikista asi­oista. Meidän täytyy murehtimisella täyttää se, mikä Jumalan kaik­ki­valtiudesta puuttuu. Mei­dän täytyy jat­ku­vasti olla asioitten edellä ja va­rautua pahimpaan. Ei­hän sitä koskaan tiedä, mitä pa­haa voi sat­tua!

Raamattu kuitenkin vakuuttaa, että "kaikki yh­dessä vai­kut­taa niiden parhaak­si, jotka Jumalaa ra­kas­tavat, niiden, jotka Hänen aivoituksensa mu­kaan ovat kutsutut" (Room 8:28) tai niin kuin uuden kään­nöksen ala­viite sanoo: "Ju­ma­la johtaa kaiken niiden par­haaksi, jotka Hän­tä ra­kas­tavat." Myös Jes 38:17 sanoo uuden käännöksen mukaan: "Silloin kaikki se, mikä oli katkeraa, kääntyy
parhaakseni." Tai niin kuin Jumala sanoi Jeremialle: Minä käännän kaiken hyväksi. Jer 15:11- Minkä levon ja turvan nämä lupaukset tuo­vatkaan ihmisen sydämelle!

Maailman yleisin jumala on mammona. Mammonaan luottavalla ihmisellä ole mitään turvaa tulevaisuuden edessä. Raha itsessään ei ole hyvää eikä pahaa, mutta rahanhimo on "kaiken pahan alku". Suomen suosituin jumalanpalvelus on lauantai-illan TV-uutisten jälkeen. Silloin sadat tuhannet suomalaiset istuvat sydän pamppaillen tuijottaen ruutuun olohuoneen nurkassa. Kaikilla on yksi yhteinen haave: saisinpa itselleni jättipotin. Pienet numeroidut pallot sanelevat heidän kohtalonsa kerran toisensa jälkeen. Ja taas kerran tuo jumala on pettänyt sadat tuhannet palvojansa.

Saarnaaja sanoo: "Kun omaisuus karttuu, karttuvat sen syöjätkin. Mitä iloa siitä on omistajalleen, paitsi että saa nähdä sen kuluvan? Uurastavan uni on makea, söipä hän vähän tai paljon, mutta rikkaalta kylläisyys vie unen." (Srn 5:11-12) -
Minusta tämä on mieletöntä: Mitä enemmän omaisuutta ihmisellä on turvanaan sitä enemmän turvajärjestelyjä hän joutuu tekemään sen säilyttämiseksi. Sitä enemmän hänen sydämensä on täynnä pelkoa omaisuutensa menettämisestä. On tosi raskasta olla rikas, joka turvaa rikkauteensa!

Rakas ystävä, jos menneet syntisi on pyyhitty pois ja Jeesus on parantanut katkeruutesi ja jos Herra on sinun Jumalasi, niin sinulla ei ole mitään syytä murehtia ruoasta ja juomasta, vaatetuksesta, terveydestä, asunnosta tai mistään muustakaan elämän tarpeesta. Jumala huolehtii Sinun jokapäiväisistä tarpeistasi.

Vähäuskoiset
Mutta ehkä koet Jeesuksen sanojen osuvan sydämeesi: "Te vähäuskoiset!" Jeesus tuntee uskosi heikkouden. Vähäuskoisuus ei tarkoita samaa kuin epäuskoisuus. Vähäuskoinen turvaa Jeesukseen, koska tuntee itsensä avuttomaksi. Hän tajuaa tuntevansa Jeesuksen voimaa vasta kovin vähän. Epäuskoinen ei sen sijaan turvaa ollenkaan Jeesukseen, koska luulee selviävänsä elämänsä asioista itsekin. Vähäisen uskosi tueksi Jeesus antaa Sinulle kolme vahvaa syytä olla murehtimatta tulevaisuudestasi.

Kolme hyvää syytä olla murehtimatta huomisesta:

1) Huolehtiminen ja murehtiminen huomisesta on tarpeetonta.

Taivaallinen Isä on itse luvannut kantaa huolen tulevaisuudestamme. Turvallisessa kodissa kasvanut lapsi ei osaa lainkaan murehtia tulevaisuuteen liittyvistä kysymyksistä ennen 10. ikävuottaan. Hän tietää, että isä ja äiti huolehtivat hänestä.
Jokaisella Jumalan lapsella on suunnattomasti suurempi syy turvallisuuteen. Jeesus lupaa meille, että Isä näkee tarpeemme. Hän tietää tasan tarkkaan, mikä on meille välttämätöntä. Hän kantaa vastuun meidän hyvinvoinnistamme.

Tässä yhteydessä Jeesus rohkaisee meitä katselemaan Jumalan luomistekoja - erityisesti seuraamaan kukkien ja lintujen elämää. Jumala ei ole antanut kukille eikä linnuille kykyä ajatella ja rakentaa tulevaisuuden suunnitelmia. Ne eivät osaa tehdä työtä tulevaisuuden varalta. Silti Jumala huolehtii siitä, että ne elävät ja täyttävät sen tehtävän, minkä Isä on niille asettanut. Kun nyt Isä antoi meille kyvyn ajatella ja tehdä työtä ja iankaikkisen sielun, kuinka Hän ei olisi kiinnostunut huolehtimaan meidän ajallisista ja iankaikkisista tarpeistamme.

Jeesus ei siis tarkoita, että meidän ei tulisi ajatella tulevaisuuttamme ja suunnitella tehtäviämme tai että meidän olisi lakattava tekemästä työtä. Ei, vaan päinvastoin. Kun Jumala itse on antanut meille tällaiset kyvyt, niin toki niitä tulee käyttää hyväksi. Juuri niiden kautta Isä huolehtii meidän huomisesta päivästämme. Siksi meidän tulee kylvää, leikata, koota viljaa varastoihin, valmistaa kankaita jne, koska ne ovat Isältä saatuja lahjoja elämän ylläpitämiseksi. Mutta mitään niistä ei tarvitse tehdä murhe, huoli ja ahdistus rinnassa. Taivaallinen Isä kykenee huolehtimaan omistaan senkin jälkeen, kun heidän omat mahdollisuutensa tehdä työtä ovat loppuneet.

Arvosi
Kaiken tämän Jeesus perustelee sillä suunnattomalla arvolla, jonka Isä on Sinulle antanut. Hän ei ainoastaan itse luonut Sinua, vaan senkin jälkeen kun Jumalan kuva Sinussa oli synnin tähden turmeltunut, Hän lähetti oman Ainoan Poikansa kärsimään ja kuolemaan Sinun tähtesi.

Syntiin langenneenakin olet Jumalan silmissä käsittämättömän arvokas. Niin arvokas, että Jumala antoi mieluummin Jeesuksen kärsiä Sinun syntiesi tuomion ja rangaistuksen Golgatan ristillä, kuin että Sinun itsesi tarvitsisi sitä kärsiä.
Tästä tosiasiasta Paavali kehottaa meitä tekemään johtopäätökset, kun hän kirjoittaa:
"Kun hän ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi hänet ristiinnaulittavaksi kaikkien meidän puolestamme, kuinka hän ei lahjoittaisi meille kaikkea muutakin hänen kanssaan?" (Rm 8:32)

Toinen syy olla murehtimatta on tämä:

2) Murehtiminen on sopimatonta valtakunnan kansalaiselle

Ajallisista tarpeista murehtiminen on sopimatonta ja arvotonta niille, jotka ovat Jumalan valtakunnan kansalaisia. Pakanat tavoittelevat rahaa ja aineellista hyvää. Heidän huolensa ovat ajallisissa. He vetoavat jumaliinsa saadakseen nimenomaan ajallisia etuja: rahaa, tavaraa, terveyttä, mainetta ja valtaa. Jumalan valtakunnan kansalaisen tehtävä on tavoitella jotain paljon korkeampaa: Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskauttaan.
Jeesus ei siis suinkaan julista meille, että uskovan kristityn ei tarvitsisi tavoitella mitään elämässään. Etsiminen ja tavoittelu kuuluvat Jumalan luomaan elämään. Miten säälittävä onkaan ihminen,
jolla ei ole mitään tavoitteita,
joka vain ajelehtii elämässään sinne tänne,
jonka silmistä puuttuu tuike,
jolla ei ole mitään halua tehdä mitään, saavuttaa mitään
joka on vain virran vietävänä.

Jumalan valtakunnan kansalaisina meillä on tehtävänä tavoitella ja etsiä jotain. Jotain ylimaallisen suurta ja tärkeää. "Etsikää yli kaiken Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan!"
Herran oma, suuntaa mielesi ja elämäntapasi Jumalaan ja siihen, että Jeesus saisi hallita Sinun arkielämääsi! Aseta elämäsi ykköstavoitteeksesi Jumalan henkilökohtainen tunteminen ja se, että Jumalan hyvä ja pyhä tahto toteutuisi elämässäsi!
Silloinkin, kun teet maallista työtäsi, suuntaa mielesi Kristukseen ja Häneltä lahjaksi saamaasi vanhurskauteen! Palvele ajallisissa asioissasikin Jumalan valtakuntaa. Pyydä sitä, että voisit niin pienessä kuin suuressa kulkea Jeesuksen jalkojen jäljessä.

Riittää, kun huolehdit suhteestasi Jeesukseen. Riittää, kun olet kuuliainen Hänen sanalleen myös silloin, kun se koskee työtä ja lepoa. Silloin sinun ei tarvitse kantaa murhetta huomisesta. Herra itse vastaa sitä.

Kolmas syy olla murehtimatta on tämä:

3) Tulevaisuudesta murehtiminen on hedelmätöntä ja hyödytöntä.

Tulevaisuuden järkevä suunnittelu on asia, jonka voimme tehdä nyt. Herraan suuntautuva tekee aina taivaalliseen kirkkauteen asti ulottuvia suunnitelmia. Mutta miksi yrität sydämessä ja mielessä tehdä tänään sellaista, minkä voit kuitenkin tehdä vasta huomenna. Et sinä voi millään syödä tänään huomisen ruokaa etkä voi tänään pukea päällesi vaatetta, jonka saat vasta huomenna. Et voi ylittää siltaa ennen kuin tulet sille!
Murehtimalla tulevasta tuhlaat voimavarasi niin, että et kykene ja jaksa tehdä sitä, minkä Herra on antanut Sinulle tänään tehtäväksi.

Murehtiminen on myös yritystä torjua tulevia vaikeuksia. Teit mitä tahansa estääksesi vaikeuksien ja taisteluiden tulon tulevaisuudessa, et voi estää niiden tuloa. Jumala ei halua Sinun kantavan sellaisia taakkoja, jotka kuuluvat vasta huomiseen päivään. Herra itse vakuuttaa, että kullekin päivälle riittää kuormansa. Et selviä tästä elämästä ilman taakkoja, mutta Jumalan sana lupaa, että Herra antaa omilleen juuri niin paljon voimia kuin Hän jakaa meille myös taakkoja. Herra on luvannut olla joka päivä kanssamme, myös huomenna. Hän on se Herra, joka ei muutu vaan näkee, kuulee ja huolehtii.

Rakas sanan kuulija
Oletko Sinä valmis jättämään itsesi ja tulevaisuutesi Jeesuksen käsiin? Hän on noussut ylös haudasta. Hän kykenee vastaamaan tulevaisuudestasi aina iankaikkista elämää myöten. Tee toki johtopäätökset siitä mitä Hän lupaa. Suuressa armossaan Hän antaa syntisi anteeksi ja huolehtii huomispäivästäsi.

Huolehdi Sinä siitä, että tärkein asia elämässäsi on Jumalan tunteminen. Astu sisälle Hänen armon valtakuntaansa. Osallistu rakkauden teoilla sen levittämiseen. Ota vastaan Hänen vanhurskautensa - se vanhurskaus, jonka Jumala valmisti Golgatalla Sinua varten.`

Asko Matikka

Paulan ajatuksia tästä saarnasta:
- Mitä odotan omalta tulevaisuudeltani?
- On nähtävä menneisyys oikeassa valossa, että voisi nähdä tulevaisuuden valoisana!
- Tunnusta katkeruus ja syyllisyys - jos tunnolla on asioita, onkin syy pelätä!
- Vapaus huolista -> jumala on Jumala, eikä mammona
- Jes 38:12 - "kaikki katkera kääntyi parhaaksemme
- Mitä enemmän rikkautta -> sitä enemmän turvajärjestelmiä
Ole murehtimatta, koska:
1. Se on tarpeetonta
2. Sopimatonta - suuntaa mielesi Jumalaan!
3. Turhaa.

Jätän itseni ja tulevaisuuteni Jeesuksen käsiin.