Kategoriat: Muu kirjoitus

Pohjalaisessa tänään.

Monet ystävyyssuhteet ja avioliitot kariutuvat ikävällä tavalla. Jotta ystäyys- tai parisuhde toimisi, se edellyttää tiettyjä asioita molemmilta osapuolilta.

Jos itse olen epärealistinen itseni suhteen, voin kuvitella, että turvallinen puoliso tai mukava ystävä antaa minulle varmuutta. Niin voi käydäkin. Se ei kuitenkaan tapahdu ilman, että minä kohtaan itse omat ongelmani ja sisäisen itseni. Minun täytyy tulla sinuksi itseni kanssa, että voin olla sitä toisten kanssa.

Moni ihminen on mielestään hyvin kiltti. Hän ei sano, mitä mieltä todellisuudessa on asioista. Toinenhan voisi suuttua, jos kerron totuuden. Niinpä kiltti sitten venyttää nahkaansa, kunnes mitta tulee täyteen, ja koko kätketty viha purkautuu. Vihaahan se synnyttää, jos ei uskalla sanoa, mitä oikeasti ajattelee.

Kiltti myös odottaa, että toiset sanovat hänelle vain sitä, mitä hän uskottelee itsestään. Jos ei niin tapahdu, hän suuttuu. Kuitenkin rehellinen peili eli ihminen, joka sanoo totuuden, on parasta, mitä kiltille ihmiselle voi tapahtua. Tiedän sen omasta kokemuksestani. Miehessäni sain peilin, jonka kautta pääsin kasvun alkuun. Hänen rehellisyytensä pakotti minut ottamaan vastuun omasta elämästäni.

Jos on tullut hylätyksi, on vaikea olla ihmissuhteissa rehellinen. Pelko estää olemasta sitä itselleen ja muille. Se on kuitenkin ainoa tapa olla aito ja tulla otetuksi todesta. Sanomamme sanat ovat vain pieni osa siitä, mitä viestitämme toisille ihmisille. Jos käytöksemme, ilmeemme ja eleemme viestittävät muuta kuin sanamme, toinen ihminen uskoo sen mitä näkee, eikä sitä, mitä suustamme päästämme. Sanoilla voimme valehdella, mutta eleemme paljastavat meidät.

Voi olla pitkä tie kohdata sisimpänsä ja uskaltaa olla totuudellinen. Monet eivät kykene siihen koskaan. Kuitenkin kannattaa lähteä eheytymisen tielle. Aitoa ei voi sylkäistä pois, epäaitoa kenenkään ei tarvitse ottaa todesta. Puheemme ja tekomme tulisi olla yhtä.

Oma kasvuni on löytänyt kalliopohjan Raamatun sanasta. "Ne ovat näet elämä sille, joka ne löytää, ja lääke hänen koko ruumiilleen."