Kategoriat: Muu kirjoitus

Pohjalaisessa tänään. Kalevassa 28.8.

Kommunikointi vanhempien välillä on elämän näyttämö heidän lapsilleen. Tuosta suhteesta lapsi ammentaa käsityksen itsestään, miehestä ja naisesta. Tiedostamattaan hän aikuisena toistaa saamiaan malleja.

Miten vaimo puhuu ja toimii suhteessa mieheensä, on viesti pojalle siitä, mitä naiset ajattelevat miessukupuolesta. Poika samaistuu isään ja käsitys naisista suhteessa miehiin saa vaikutteita äidin käytöksestä.

Kun isä tuo kukkia äidille, poika oppii, että naista voi rakastaa myös lahjoilla. Kun isä kuuntelee äitiä, pojalle selviää, miten tärkeää se on naiselle. Hänkin haluaa kuunnella tyttöystävää, vaimoaan, äitiään. Isäkin teki niin, ja äiti arvosti sitä. Koska isä osoitti rakkautta, äiti kunnioitti isää.

Tytär seuraa vanhempien suhdetta. Äidin viestit isälle kertovat hänelle, miten miehiin tulee suhtautua. Alistuvasti vai arvostavasti, halveksivasti vaiko kunnioittaen. Miten isä kohtelee äitiä, kertoo siitä, mitä mieltä miehet ovat naisista, siis tyttärestä myös. Äidin saama hyväksyntä tai hylkääminen on sitä myös tyttären käsitykselle itsestään.

Vanhempien vuorovaikutuksella on valtava merkitys lasten ajatteluun miehen ja naisen suhteesta. Äidit ja isät kasvattavat lapsiaan omalla elämällään, sanoillaan tai sanomatta jättämisillään. Lapset eivät välttämättä näytä tiedostavan tilanteita, mutta he imevät kaiken itseensä ja toteuttavat elämässään saamiaan oppeja. Ajattelepa vain omaa lapsuuttasi.

Voimme toimia samoin kuin vanhempamme tai valita toisen tavan. Kaikki muutokset parempaan vaativat itsekasvatusta ja -tuntemusta ja joskus kovaa työtä ja tuskaakin. Taakse jäänyt elämä on kohdattava, että voi muuttaa tulevaisuuden sellaiseksi, mitä siltä odottaa. Itsemme kohtaaminen voi olla jollekin ylitsepääsemätöntä, ja siitä seuraa vaikeuksia suhteessa muihin ihmisiin.

Ottakaamme vastuu omasta elämästämme syyttämättä vanhempia tai lapsia ongelmistamme. Vaikeuksien kautta ihmisestä voi tulla vahva, ellei hän sorru katkeruuteen. Teemme virheitä, mutta selvittämällä ja sopimalla asiat selviävät. Pahempaa kuin virheet, on pako ja mykkäkoulu. Jos osapuolilla on tahtoa muutokseen, harmaan kivenkin läpi voi päästä. Jos jotain ei voi muuttaa, on keksittävä luovia tapoja kestää, jaksaa ja päästä eteenpäin rikkomatta ihmissuhteita. Anteeksi antaminen ja pyytäminen ovat tarpeellisia välineitä ihmissuhteissa nykyisinkin.

Sosiaalisia taitoja pitäisi kartuttaa juuri kotona. Keskustelemalla ja kohtaamalla puolisot keskenään sekä lasten kanssa luodaan pohjaa elämää varten.