Kategoriat: Muu kirjoitus

Ei julkaistu tietääkseni

Kirjoitukseni herätti ajatuksia, ja Tuisku Joutsenvuo vastasi hämmästyneensä suhtautumistani siihen, että nuorelle pitäisi maksaa kotityöstä.

Uskon olevani täysin samoilla linjoilla Joutsenvuon kanssa asiasta(kurkistapa kotisivujani). Meilläkään vanhemmat lapset eivät saaneet palkkaa kotityöstä, eivätkä viikkorahaa liioin. Kotityöt jaettiin. Naapureiden nurmikoita on leikattu, koiria ulkoilutettu.

Nuorin lapsistamme oli isompien mielestä "laiska", koska hänen ei tarvinnut 8-vuotiaana lykätä ruohoa koneella tai muutakaan, mitä kolmen vanhimman piti. Jokaisella lapsella on ikänsä takia erilainen asema perheessä. Myös erilaiset luonteet on huomioitava.

Lasteni isä, puolisoni, on sairastanut koko lasten iän vakavasti MS-tautia; ensin kotihoidossa syötettävänä ja autettavana, nyttemmin 14 vuotta erilaisissa laitoksissa. Uskon, että tämä pahnan pohjimmainen tekisi kotitöitä ilman palkkaa ja viikkorahaa, kuten muutkin lapsemme.

Kotityöstä maksaminen ei ole vain kesätyöhomma juniorille. Sama tilanne on talvella. Jotkut saavat viikkorahaa tekemättä mitään; minusta on parempi saada sitä tehdystä työstä. Ehkäpä nuori oppii arvostamaan kotityötä, jos siitä maksetaan. Kyse ei ole suurista seteleistä, vaan paremminkin kannustuksesta. Jos puiden haku on mukavampaa, kun siitä saa 20snt, niin maksan sen mielelläni.

Toimin saamani ymmärryksen mukaan, ja haluan nuoristani kasvavan selviytyjiä. Tänään ensimmäisenä lomapäivänä juniori pyöräili 12 km päähän aitaa maalaamaan erääseen tuttavaperheeseen äidin ohjeet mukanaan. Nyt on jo kotoa työkokemusta, joten ulkomaailman valloitus voi alkaa!

Jokaisen perheen on löydettävä omat keinonsa kasvattaa nuoret elämän haasteisiin. Itse olen kasvanut Nivalassa maatilan töissä, ja tiedän, mitä työnteko on. Omassa elämässäni olen pannut käytäntöön kaiken oppimani ja siirrän sen lapsilleni.