Kategoriat: Muu kirjoitus

Pohjalaisessa 20.5.08, Hesarissa vähän myöhemmin. Juttuni siellä on poikinut keskutelua(Hesari 1.6.)

Alaikäisen on vaikea saada työpaikkaa kesäksi. Mutta ei hätää, useimmilla sentään on oma koti, jossa riittää puuhaa. Tarvitaan vain hiukan viisasta organisointia.

Jokainen vanhempi joutuu joka tapauksessa antamaan nuorelle rahaa, mikäli tämä roikkuu toimettomana kotosalla. Kannattaa siis delegoida kotityöt nuoren hommiksi, ja näin vanhemmatkin saavat vapaata, ja viikkorahoille tulee katetta molempien iloksi.

Tarkoitan, että nuoren eduksi on ehdottomasti, kun hän oppii huolehtimaan kodin asioista. Me vanhemmathan osaamme ne jo, eikö vaan, joten annetaanpa nuorelle mahdollisuus opetteluun. Mikä olisi parempi harjoittelupaikka elämälle, kuin oma koti ja turvalliset vanhemmat! Nämä osaavat neuvoa ja opastaa, ja myös rakkaudella kannustaa, toivottavasti.

Joku voi kysyä, miten nuoren saa tekemään jotain. No, asiaa olisi pitänyt tietysti ajatella siinä vaiheessa, kun rautahampaita kasvoi maitohampaiden tilalle.

Jos on niin ikävästi, ettei nuori suostu mitään tekemään, niin paha hänen kannaltaan. Ei vanhemmillekaan heru palkkaa muuta kuin tehdystä työstä. Jos routa porsaan kotiin ajaa, niin eiköhän jotain kiinnostavaa hommaa löydy pikkurahan tarpeeseen nuorellekin.

Vanhempien siivous- ym. huolet ovat taakse jäänyttä elämää, kun on valpas nuori kotona! Tämä osaa itse laatia hinnaston, minkä mukaan kotitöistä maksetaan. Puiden haku, ikkunoiden pesu, auton siivous ym. hinnoitellaan. Vanhempi tietysti osaa realistisesti arvioida, ettei nuori maksata ylihintaa hommistaan.

Mitä kurjempi duuni, sitä parempi liksa! Jos ei vanhempikaan ole erityisen kiinnostunut saunan pesusta, siitä kannattaa maksaa reilummalla kädellä. Pakastinkin on syytä sulattaa, ja imurointiahan riittää, niin vihattavaa touhua kuin se voi olla.

Kummasti kotityöt maistuvat, kun on rahantarve. Ja vaikka ei olisikaan, onhan toki koti hoidettava, ja työ kuuluu jokaiselle kotona asuvalle, myös murrosikäiselle. Vanhemmilta vaatii sitkeyttä ja monia muitakin luonteenlujuuksia, että nuori oppii kodin hoitoa, josta ei yleensä kukaan maksa mitään. Mutta kotona ei viihdy, ellei joku tee töitä myös sen eteen.

Ja muistammehan antaa tunnustusta nuorelle! Se on paras kannustus, joka lämmittää jälkeenpäinkin. Tässä on kasvun paikka myös meille aikuisille.