Kategoriat: Muu kirjoitus

Lähetin tämän johonkin mökkimuistojen "keräykseen"

Viime kevään odotin ja toivoin että saisin jostain mökkiä lainaksi, että voisin viipyä yön yli silloin tällöin pois kaupungista. Yllättäen sain idean lähteä vanhempiani auttamaan kesän ajaksi; muutamiksi päiviksi kerrallaan. Sitten tuli kysymys, missä yöpyisin, ja oivalsin että mökki on ainoa vaihtoehto saadakseni omaa rauhaa.

Mökki on veljeni ja isäni rakentama. Se on punainen tupa lammen rannalla. Lisäksi on ulkohuone ja saunarakennus. Olen yöpynyt mökillä ehkä kerran kesässä yön. Se on ollut aika vieras minulle. Olen ollut ulkopuolinen.

Kun majoituin mökille tänä kesänä, pesin ikkunat, siivosin lattiat ja järjestin huoneen uudelleen. Se alkoi tuntua omalta. Minun paikkani. Oma hiljainen pesä. Päivät olin suvun keskellä touhuamassa, illan suussa tulin mökille. Kannoin puut saunaan, sytytin tulet, ja istuin kahville tupaan. Ilmoitin veljille tekstiviestillä, että sauna pian lämmin: tervetuloa saunomaan!

Suvun lähdettyä saunomasta viimeistenkin makkaroiden huvetessa nälkäisiin suihin, sain jäädä itsekseni. Ihana hetki. Olla omien ajatusten kanssa rauhassa. Sytytin vielä mökkiin tulet. Ihan vain tulen ritinän kuullakseni. Koin syvää lepoa ja rauhaa.

Parasta olivat aamut. Heräsin kesäkuussa peipposen lauluun viideltä! Aamut olivat aina lämpimiä ja kauniita. Kävin uimassa. Kiitollisuus nousi syvältä rinnasta joka aamu Jumalan puoleen: onko tämä totta, että minä olen täällä! Miten on mahdollista, että saan olla täällä luonnon rauhassa. Tuntui, että unikin oli aivan toisenlaista, kun hiljaisuus ympäröi lähes koko ajan.

Eräänä iltana kutsuin lapsuuden koulukaverin mökille. Oli uskomatonta, että saunoimme kaikessa rauhassa, uimme, juttelimme. Lapset on kasvatettu jo siihen ikään, että meillä äideillä on mahdollisuus olla aikuisten kesken. Oli uskomaton kokemus tämäkin ystävän tapaaminen.

Viimeisenä aamuna pesin saunan. Illalla oli vietetty kesäkauden päätös suvun kanssa saunomalla. Aamulla vesi padassa oli vielä lämmintä. Saunan lauteet jäivät kuivumaan odottaen syksyn saunailtoja, tai ehkä vasta ensi kevään. Kesän työt oli näiltä osin tehty. Mökki jäi siistiksi ja puhtaaksi. Vieraskirjaan jäi jäljet kesäelämästäni siellä. Muistot jäivät mieleen. Ainutlaatuinen kokemus, joka ei luultavasti toistu.