Kategoriat: Muu kirjoitus

Kirjoitus on julkaistu ennen 19.04.2005 eikä tarkkaa julkaisuajankohtaa ole tallennettu.

Jos lapsi ei opi kunnioittamaan vanhempiaan, kuinka hän voisi totella muitakaan auktoriteetteja, esim. opettajaa? Kotona luodaan pohja kaikelle muullekin elämässä.

Kun on rajat, lapsi tuntee olonsa turvalliseksi. Eräs äiti ei saanut lastaan pidettyä hoitotoimenpiteen aikana rauhassa, ja isä lähetettiin asialle: isän voimat riittivät pitämään pelkäävää lasta aloillaan. Jälkeen päin lapsi sanoi äidilleen, että isin kanssa meni hyvin, mutta sinä, äiti, olet liian löperö! Kun aikuinen on vahvempi, hän on turvallinen.

Pienikään lapsi ei saa haukkua, puhumattakaan lyödä vanhempiaan. Vaikka se olisi hauska leikki silloin, kun lapsi on pieni, mutta kaikkea muuta se on, kun lapsi kasvaa ja sama jatkuu, kun on kerran opittu. Vanhemman tehtävä on olla auktoriteetti lapselle. Huutaminen on turhaa, tarvitaan arvovaltaa. Kirjallisuutta ja apua on saatavissa esim. perheneuvoloista ja perheasiainneuvottelukeskuksesta.

Kunnioitus ja Jumalan pelko puuttuu tänä päivänä mm. edellä mainitusta syystä. Vain kalliopohjalle rakennettu kestää. Pienikin vastoinkäyminen kaataa hiekalle rakennetun.

Paula Hakkola, Vaasa